COVID-19, informare şi prevenţie
Autorităţile din România au făcut un apel la calm în ceea ce priveşte coronavirusul, îndemnând 'la prevenţie şi nu la panică'
Leyla Cheamil, 28.02.2020, 12:50
Coronavirusul continuă să se răspândească, ajungând pe toate continentele, după ce a apărut în China, unde a fost identificat în decembrie anul trecut, într-o piaţă agroalimentară din Wuhan, metropolă cu 11 milioane de locuitori. Numărul de decese confirmate în ţara asiatică este de ordinul miilor. Era inevitabil ca virusul care provoaca pneumonie să ajungă şi în România, unde autorităţile au anunţat că sunt persoane în carantină, iar altele în izolare voluntara.
Prevenţie nu panică – a transmis, joi, reprezentantul Ministerului Sănătăţii, Nelu Tătaru, care a precizat că, la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică funcţionează o linie Tel Verde, la care orice cetăţean poate pentru a se intereseze despre coronavirus. Referitor la persoanele aflate în carantină, Nelu Tătaru a subliniat:
Nu este nevoie să ne schimbăm modul de viaţă. Nu este nevoie să aglomerăm supermarketurile. Nu este nevoie să ne panicăm toate rudele din străinătate sau din ţară. Dacă persoanele intră în carantină, atunci aceste persoane sunt îngrijite de autorităţile locale, primesc hrană, primesc tot ce le este necesar. Dacă persoanele intră în izolare voluntare la domiciliu, atunci, o dată pe zi, una din aceste persoane din membrii familiei poate ieşi să facă aprovizionarea. Aceste persoane care se află în carantină sau care se alfă în izolare voluntare la domiciliu, primesc concedii medicale.
Ştim cu toţii cum să abordăm astfel de pacienţi şi din punctul de vedere al mijloacelor de protecţie pentru personal, dar mai ales al abordării potenţialului pacient, din punct de vedere strict medical, a afirmat managerul Institutului National de Boli Infectioase ‘Matei Balş’, Adrian Streinu Cercel, care a precizat ca exista, în momentul de faţă şi medicaţie. Totodată, el a dat asigurări că lucrurile sunt supravegheate prin sistemul Direcţiilor de sănătate publică, respectiv pe reţeaua de epidemiologie, care este coordonată prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi reţeaua de boli infecţioase, care este coordonată de Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’.
La rândul său, ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că 82-85% dintre cazurile de pacienţi infectaţi cu coronavirus fac o formă uşoară sau moderată a bolii, menţionând că a fost o cantitate impresionantă de fake news . Ministrul Costache a mai spus că, la nivel mondial, zeci de mii de pacienţi s-au vindecat şi sunt sănătoşi în acest moment.
Pe de altă parte, premierul interimar, Ludovic Orban, a anunţat că a convenit cu preşedintele Consiliului Concurenţei varianta plafonării pe o perioadă de trei până la şase luni a preţului la toate materialele şi echipamentele medicale de protecţie contra coronavirusului COVID-19 care se vând către populaţie.