Corupţie şi justiţie
Continuă ofensiva Justiţiei împotriva corupţiei la vârf din România. În mai puţin de o săptămână, trei foşti miniştri au fost condamnaţi, sub acuzaţia de abuz în serviciu.
Bogdan Matei, 28.01.2014, 12:03
Trecutul continuă să-i prindă din urmă pe politicienii români. După aproape cinci ani de la declanşarea scandalului, când uitarea şi praful păreau să se fi aşternut definitiv peste dosar, fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnată, luni, la cinci ani de închisoare cu executare, sub acuzaţia de abuz în serviciu.
Doi colaboratori ai d-nei Iacob-Ridzi au primit, de asemenea, sentinţe de detenţie cu executare, iar alţi nouă cu suspendare. Decizia nu e, încă, definitivă şi poate fi atacată cu recurs, dar specialiştii apreciază că e improbabil ca o altă instanţă să infirme sentinţele.
Fostul ministru e acuzat că ar fi acordat contracte fără licitaţie unor companii private şi ar fi cheltuit sume exorbitante pentru organizarea aşa-numitei Zile a Tineretului, la 2 mai 2009. Ulterior declanşării cercetărilor, ea ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele ministerului date informatice şi fişiere relevante pentru aflarea adevărului. Într-o perioadă în care, de la putere sau din opoziţie, de stânga sau de dreapta, zeci de foşti sau actuali miniştri, parlamentari, prefecţi ori primari sunt anchetaţi, inclupaţi, condamnaţi, cazul Ridzi poate părea banal. Sunt, totuşi, câteva detalii care-l fac neobişnuit.
Întâi, e prima oară când un fost demnitar femeie primeşte o condamnare atât de grea. Apoi, sentinţa e şi o victorie a presei, fiindcă întregul scandal a fost amorsat, cu ani în urmă, de investigaţiile reporterilor de la cotidianul Gazeta Sporturilor. Şi, în sfârşit, condamnarea d-nei Iacob-Ridzi infirmă speculaţiile că Justiţia acţionează selectiv şi vânează, la comandă politică, cu predilecţie adversari ai preşedintelui Traian Băsescu. În prezent deputat PP-DD (populist, în opoziţie), Monica Iacob-Ridzi a fost ministru în guvernul PDL condus, nominal, de Emil Boc, dar despre care, în epocă, se spunea că e cutia de rezonanţă a Preşedinţiei.
Mai mult, de-a lungul întregii zile a tineretului din 2009, transformată într-o halucinantă zi de campanie electorală, Iacob-Ridzi s-a afişat în compania bunei sale prietene Elena Băsescu, mezina preşedintelui şi candidată, atunci, la un mandat de eurodeputat pe care avea să-l şi obţină.
Independent de speculaţiile politice sau de presă privind telecomandarea Justiţiei, săptămâna trecută alţi doi foşti miniştri au fost condamnaţi definitiv, tot pentru abuz în serviciu. Liberalul Tudor Chiuariu a primit trei ani şi şase luni cu suspendare, iar udemeristul Zsolt Nagy patru, tot cu supendare, sub acuzaţia că au avizat şi participat la trecerea din proprietatea Poştei Române în proprietate privată a unui imobil situat în centrul Bucureştiului. Potrivit procurorilor, transferul, parafat prin hotărâre de guvern, s-a făcut prin falsuri, la un preţ mai mic cu 3,6 milioane de euro decât cel real.