Corupţie la nivel înalt
Investigaţiile procurorilor români anti-corupţie într-un dosar privind o despăgubire supraevaluată scot la iveală şi alte posibile abuzuri, la fel de grave.
Roxana Vasile, 15.12.2014, 13:14
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi-a făcut, vineri, bilanţul. În 10 ani de activitate a soluţionat aproape 65 de mii de dosare, în peste 10 mii fiind întocmite rechizitorii şi peste 30 de mii de persoane fiind trimise în judecată. Actuala conducere jubilează. Dar, în ochii multora, doar cu jumătate de măsură. Pe moment, şefia DIICOT este asigurată interimar, după ce Alina Bica, până de curând şefa anti-mafiei române, în prezent suspendată din magistratură, a fost arestată într-un dosar de corupţie.
Este acuzată de abuz în serviciu pe vremea când era membră a Comisiei centrale care se ocupă cu restituiri de terenuri confiscate de vechiul regim comunist. În 2011, ea ar fi fost de acord, în solidar cu alţi membri ai Comisiei, să plătească omului de afaceri Gheorghe Stelian echivalentul a aproximativ 84 de milioane de euro reprezentând despăgubiri pentru un parc de 13 hectare din Bucureşti, deşi, în realitate, pământul valora mult mai puţin. Potrivit anchetatorilor anti-corupţie, prejudiciul depăşeşte 60 de milioane de euro.
Că tentaculele în această afacere sunt tot mai lungi şi că odată cu descâlcirea lor ies la iveală şi alte nereguli, la fel de grave, o demonstrează cele mai recente dezvăluiri, de duminică. S-a aflat că, arestată preventiv, Alina Bica este cercetată într-o nouă cauză, disjunsă din dosarul despăgubirilor supraevaluate: există suspiciuni că ea ar fi primit 3,5 milioane de euro mită de la un alt om de afaceri, Ioan Nicolae, pentru tergiversarea, până la prescrierea ei, a cauzei penale în care acesta era cercetat de DIICOT. Pe lângă mită, omul de afaceri i-ar fi promis dnei Bica că va interveni în mediul politic pentru ca aceasta să fie numită procuror general al României.
Vicepremierul Liviu Dragnea ar fi urmat să o sprijine, lucru pe care liderul social-democrat îl neagă categoric: ‚Aud prima dată informaţia asta şi, sigur, dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs. Doamne iartă-mă, cum să fac eu aşa ceva? Am auzit că am propus procuror general. Nu sunt ministrul justiţiei, nu am fost ministrul justiţiei, cui să i-o propun?’
Între timp, investigaţiile procurorilor anti-corupţiei în cazul despăgubirii abuzive continuă şi, pentru orice om de rând, maşinaţiunile suspectate, extrem de complicate, şi sumele vehiculate, cu foarte multe zerouri, dau ameţeli. Alina Bica ar fi primit, fără a plăti contravaloarea, un teren lângă Bucureşti. Iar omul de afaceri Dorin Cocoş, până în 2013 soţ al liderului Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, candidată, anul acesta, la Preşedinţia României, fiul lui şi fosta nevastă ar fi primit bani în urma implicării în despăgubirea lui Gheorghe Stelian. Preşedinta PMP, pe care o lega o prietenie de notoritate de Alina Bica, a negat orice implicare în acest caz.