Corupţia, în faţa instanţei
La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început procesul fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea.
Valentin Țigău, 22.04.2015, 13:00
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a fost trimisă în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii DNA, în dosarul Gala Bute. Procesul se anunţă ca unul dintre cele mai mediatizate din istoria justiţiei române, deoarece Udrea face parte dintre oamenii politici sustinuţi constant şi fără rezervă de fostul preşedintele al României, Traian Băsescu.
În vârstă de 41 de ani, Elena Udrea a îndeplinit funcţiile de şef al Cancelariei Prezidenţiale a lui Traian Băsescu, deputat şi lider al Partidului Mişcarea Populară – din partea cărui a candidat la alegerile prezidenţiale din toamna lui 2014. În plină ascensiune, Udrea a fost arestată, în februarie curent, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a obţinut avizul Parlamentului de urmărire penală a deputatului, în dosarul Gala Bute, în care este suspectată de fapte de corupţie.
Concret, în 2011, Lucian Bute, celebrul pugilist român la categoria supermijlocie, campion mondial în versiunea IBF a boxat, într-o gală susţinută masiv, la Bucureşti, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu francezul Jean Paul Mendy. Fondurile pentru organizarea galei au fost, se pare, obţinute pe căi ilegale de Elena Udrea care, înafara dosarului de corupţie, a mai fost implicată în dosare precum cele de luare de mită la finanţarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale a contractelor încheiate de Termogaz Company şi la plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii.
În dosarul Gala Bute vor mai apărea, în boxa acuzaţilor, fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja precum şi mai mulţi funcţionari publici din perioada 2010-2012.
DNA susţine că fostul ministru al turismului a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acestuia au primit sume mari de bani de la reprezentanţii unor firme, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister. Banii ar fi ajuns fie la Elena Udrea, în numerar, prin plata unor bunuri şi servicii, fie în patrimoniul lui Rudel Obreja sau al Organizaţiei PDL Bucureşti, al carei preşedinte era Elena Udrea. Prin aceasta, au fost aduse prejudicii importante bugetului de stat şi unor firme. Potrivit rechizitoriului, plăţile în interesul organizaţiei PDL Bucureşti cu bani obţinuţi din infracţiunile de corupţie erau realizate prin mai multe mijloace, inclusiv prin depunerea sumelor în contul partidului, mascate sub forma unor contracte fictive de donaţie. Udrea a susţinut, tot timpul, că sumele proveneau, însă, de la donatori care au dorit să-şi păstreze anonimatul.