Coronavirusul, în atenţia autorităţilor române
Măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus se intensifică în întreaga lume, inclusiv în România.
Roxana Vasile, 27.01.2020, 12:15
Noul coronavirus apărut în China nu este la fel de puternic ca Sindromul Acut Respirator Sever, pe scurt SARS, aflat la originea unei epidemii încheiate cu peste 750 de victime în 2002-2003, dar se dovedeşte a fi mai contagios, putând să se transmită înainte de apariţia simptomelor – au anunţat, duminică, oficiali chinezi din domeniul sănătăţii. Apărută în oraşul Wuhan, în luna decembrie, noua maladie a contaminat, deja, în China, mii de persoane şi a provocat decese al căror număr sporeşte pe zi ce trece.
Specialiştii chinezi liniştesc populaţia, precizând că, dacă rata de mortalitate pentru SARS era în jur de 10%, cea a noului tip de coronavirus este mai mică. Oamenii nu trebuie să fie neglijenţi, dar nici panicaţi: simptomele, pentru cei mai mulţi, sunt benigne şi tratabile, o mare parte din pacienţii decedaţi în urma infecţiei cu coronavirus suferind de patologii preexistente şi depăşind vârsta de 65 de ani. Concret, simptomele sunt tuse severă, febră şi dificultăţi de respiraţie. Antibioticele nu sunt de niciun ajutor, nici antiviralele. Bolnavii trebuie internaţi în spital, unde pot primi tratament pentru organele interne, iar recuperarea lor depinde de capacitatea proprie a sistemului imunitar.
Deocamdată nu este există un vaccin, dar tulpina virusului a fost izolată de cercetătorii chinezi, ceea ce este un prim pas pentru crearea unuia. În lume, între ţările care au confirmat îmbolnăviri cu noul coronavirus se numără Thailanda, Singapore, Malaezia, Taiwan, Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, Nepal, Australia, Statele Unite, Canada şi Franţa.
În România, întreaga circulaţie a persoanelor care au venit din aria geografică a Chinei este monitorizată. Au apărut alerte la Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, dar acestea au fost, până luni la amiază, infirmate – potrivit recent înfiinţatului Comitet interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti sub coordonarea miniştrilor Sănătăţii, de Externe, de Interne şi al Transporturilor.
Se iau măsuri speciale pentru un ansamblu folcloric format din 25 de persoane care se află la Beijing şi care urmează să sosească pe aeroportul internaţional bucureştean Otopeni marţi după-amiază. În privinţa altor instrumentişti, care s-au aflat, timp de 40 de zile, în turneu în China şi care au revenit, deja, în ţară, autorităţile sanitare judeţene verifică, zilnic, starea lor de sănătate.
Autorităţile au decis, încă de săptămâna trecută, să achiziţioneze, pentru aeroporturi, scannere termice care pot detecta persoanele a căror temperatură corporală este mai mare de 38 de grade Celsius. Distribuirea de pliante informative, expunerea de afişe şi asigurarea unei permanenţe sanitare sunt alte măsuri pentru aeroporturi. Din nefericire, însă, în paralel, autorităţile medicale din România trebuie să facă faţă şi gripei sezoniere, care a făcut, deja, victime.