Coronavirusul afectează turismul
Apariţia în România a primelor cazuri de infectare cu coronavirus afectează, deja, turismul.
Roxana Vasile, 02.03.2020, 12:15
Coronavirusul paralizează turismul în numeroase regiuni ale lumii. După izbucnirea în forţă a epidemiei de Covid-19 în nordul Italiei, Guvernul de la Roma se așteaptă la pierderi economice masive, în condiţiile în care sectorul turismului asigură 13% din Produsul Intern Brut al ţării. Deja, celebrul Carnaval de la Veneția s-a încheiat cu două zile mai devreme, săptămâna Modei de la Milano a fost şi ea scurtată, Domul din Milano, una din atracțiile turistice principale ale metropolei, a fost închis, la fel și renumita Scala din Milano. Circulaţia rapidă a virusului a făcut ca, între timp, un hotel de pe insula spaniolă Tenerife să fie izolat din cauza unui caz de îmbolnăvire.
În Franţa, devenită, de curând, un nou focar important în Europa, emblematicul Muzeu Luvru a rămas, duminică, închis, personalul invocând dreptul de a înceta lucrul în caz de pericol. Cât despre Salonul Cărţii de la Paris, care urma să aibă loc între 20 şi 23 martie, acesta a fost anulat. Emoţii au şi operatorii turistici germani, ale căror venituri vor avea serios de suferit, pentru că turiștii din China generează, anual, încasări de 8 miliarde de euro. Iar enumerarea neplăcerilor provocate de coronavirus turismului mondial poate continua minute bune!
Să ne oprim, prin urmare, la România şi să spunem că tot mai mulţi cetăţeni renunţă la vacanţele programate în străinătate, de teamă să nu fie afectați chiar şi de măsuri preventive de tipul carantinei împotriva răspândirii noului virus. Autoritățile au anunțat că persoanele care au cumpărat vacanțe în zonele afectate de coronavirus își pot recupera integral banii, fără a primi, însă, despăgubiri. Totuși, este vorba doar de vacanțele contractate în zonele puternic afectate de Covid-19, printre care nordul Italiei, iar în China – Wuhan, Beijing, Shanghai și Shenzhen. Cum în România au apărut, de asemenea, primele cazuri – răzleţe – de infectare, există şi categoria românilor care renunţă să plece în vacanţă inclusiv în ţară. În judeţul Tulcea, celebru pentru rezervaţia Deltei Dunării, aflată în patrimoniul mondial al UNESCO, unii operatori de turism nu au mai înregistrat rezervări, iar alţii au primit solicitări de anulare a unor comenzi de transport rutier spre acea regiune.
Cătălin Ţîbuleac, preşedintele Asociaţiei Delta Dunării: „Industria şi aşa trece prin momente grele, plecând de la resursa umană, aproape inexistentă. Dacă venim şi cu o epidemie care să afecteze prezenţa turiştilor, indiferent că ne referim la Tulcea, Constanţa sau alte destinaţii din România, se impune o discuţie la nivel guvernamental cu zona economică pentru a identifica soluţii de sprijin a industriei în aceste momente.” Într-un articol pentru publicaţia Profit.ro, „Coronavirus şi Turismul”, Dragoş Anastasiu, la bază medic, antreprenor şi în prezent președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane, notează că, dincolo de a bagateliza epidemia, e bine, totuşi, ca oamenii să îşi păstreze calmul, logica și optimismul şi să se comporte precaut, dar normal.