COP 21, un acord istoric
Acord istoric la Paris privind limitarea încălzirii globale, obţinut la capătul unor negocieri dificile.
Corina Cristea, 14.12.2015, 12:59
La şase ani după eşecul summitului de la Copenhaga, un acord istoric privind limitarea încălzirii globale la mai puţin de 2 grade Celsius în raport cu epoca preindustrială a fost semnat în weekend, în cadrul Conferinţei privind schimbările climatice, de la Paris. Menit să transforme fundamental în următoarele decenii economia nesustenabilă, bazată pe consumul combustibililor fosili din prezent, şi să limiteze schimbările climatice, acordul a fost obţinut la capătul câtorva ani de negocieri.
Negocieri purtate în condiţiile unor interese divergente ale ţărilor bogate faţă de cele ale ţărilor în curs de dezvoltare sau ale statelor insulare aflate în prima linie a pericolului reprezentat de creşterea nivelului oceanului planetar în urma încălzirii globale. Responsabilitatea pe care o avem în faţa istoriei este uriaşă”, a declarat şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, care a prezentat, sâmbătă, proiectul acordului în faţa adunării reprezentanţilor celor aproape 200 de state participante la conferinţă.
Alături de obiectivul ambiţios de limitare a creşterii temperaturii medii globale la mai puţin de 2 grade Celsius, acordul mai prevede un fond de 100 de miliarde de dolari pentru finanţarea statelor în curs de dezvoltare dincolo de anul 2020, stabilirea unui ciclu de revizuire a angajamentelor la fiecare 5 ani şi un proces de evaluare la nivel global a progresului înregistrat în atingerea obiectivelor asumate.
Alte prevederi importante se referă la transferul de tehnologie şi creşterea capacităţii statelor în curs de dezvoltare de a se adapta la schimbarea climei. Semnarea acordului de la Paris a fost salutată de lideri politici din întreaga lume şi de reprezentanţi ai unor instituţii internaţionale precum FMI, Banca Mondială sau Agenţia Internaţională pentru Energie.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Jüncker, a apreciat că, acum, lumea este unită în lupta împotriva schimbărilor climatice, iar premierul britanic, David Cameron, a declarat că actuala generaţie a făcut paşi vitali pentru a se asigura viitorul planetei. Ministrul român al mediului, Cristina Paşca, desemnată reprezentant comunitar în discuţiile privind adaptarea la schimbări climatice, a subliniat, la Radio România, faptul că UE s-a implicat activ în negocierile de la Paris pentru acordul privind schimbările climatice.
Potrivit studiilor de specialitate şi datelor după care se ghidează experţii Naţiunilor Unite, pierderile economice cauzate de încălzirea globală depăşesc 125 de miliarde de dolari anual, patru miliarde de oameni sunt vulnerabili şi în jur de 500 de milioane trăiesc în zone de mare risc.