Coordonare europeană privind libertatea de călătorie
Liderii europeni fac apel la menţinerea de restricţii ferme anti-Covid-19.
Roxana Vasile, 26.02.2021, 11:40
Reuniţi în cadrul unui summit virtual, şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, între care și preşedintele României, Klaus Iohannis, au făcut apel, la acest sfârșit de săptămână, la menţinerea de restricţii ferme anti-Covid-19 şi la accelerarea vaccinării populației, pentru stoparea răspândirii noilor tulpini ale coronavirusului. Pe fondul amenințărilor reprezentate de tulpinile britanică și sud-africană, campaniile naționale de vaccinare sunt grevate de întârzierile în livrarea vaccinurilor. De aceea, Comisia Europeană a promis, între altele, un număr mai mare de doze în trimestrul al doilea, livrări în creștere din partea laboratoarelor Pfizer/BioNTech și Moderna, precum și aprobarea vaccinului Johnson&Johnson. Ca urmare, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat optimistă că, până, la sfârșitul verii, 70% din populația Uniunii, reprezetând 225 de milioane de persoane, va fi vaccinată.
În paralel, la summitul UE, șefii de stat și de guvern au convenit că, pentru moment, călătoriile neesenţiale rămân restricţionate, dar că fluxul neîngrădit de bunuri şi de servicii în cadrul pieţei unice trebuie să fie asigurat, inclusiv prin utilizarea culoarelor verzi. Să spunem, în context, că, inițial, cei 27 au promis restricții proporționale și ne-descriminatorii. Apariția noilor tulpini a schimbat, însă, termenii problemei, astfel că circa 10 țări au pus condiții suplimentare de trecere a frontierei. Or, la reuniunea la nivel înalt de la acest final de săptămână, Comisia a somat pe 6 dintre ele, între care Germania și Belgia, să dea explicații asupra măsurilor pe care Executivul comunitar le consideră disproporționate. În fine, a existat și un bemol al reuniunii online a liderilor UE! Aceștia nu au reuşit să depăşească dezacordurile cu privire la crearea unui viitor paşaport de vaccinare.
Pe de o parte, încă persistă nelămuriri științifice – a spus preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, care a punctat că nu este, deocamdată, sigur, că o persoană care a fost vaccinată nu mai transmite virusul. Pe de altă parte, așa cum declara șeful statului francez, Emmanuel Macron, un astfel de document nu ar trebui să deschidă calea unor drepturi specifice pentru persoanele vaccinate, cu atât mai mult cu cât, în prezent, numărul celor imunizați este foarte mic. Există, în schimb, state precum Grecia sau Ciprul, dependente de turism, care pledează pentru pașaportul de vaccinare, în perspectiva apropiatei deschideri a sezonului estival. În cele din urmă, cei 27 i-au încredințat Comisiei Europene sarcina de a elabora condițiile tehnice ale unui astfel de pașaport, probabil numeric, demers ce va necesita cel puțin trei luni.