Coordonare europeană în criza ucraineană
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că primul convoi umanitar către Ucraina va fi realizat în următoarele zile.
Leyla Cheamil, 09.03.2022, 11:45
Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a determinat statele europene să pregătească și să pună în aplicare măsuri privind gestionarea situației actuale provocate de această criză. În acest sens, marți, a avut loc o reuniune de coordonare în format videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la care a participat și șeful statului român, Klaus Iohannis. La videoconferința organizată în vederea pregătirii reuniunii informale a Consiliului European de joi şi vineri, au mai luat parte premierul Ţărilor de Jos – Mark Rutte, cel al Greciei – Kyriakos Mitsotakis, al Croaţiei – Andrej Plenkovic şi al Estoniei – Kaja Kallas.
Discuţiile s-au concentrat pe eforturile de gestionare şi sprijin a fluxurilor de refugiaţi şi măsurile de asistenţă umanitară pentru Ucraina şi Republica Moldova, aceasta din urmă confruntându-se cu un aflux de refugiați ucraineni. Totodată, s-a discutat despre consolidarea dimensiunii de apărare a Uniunii Europene, securitatea energetică, cu accent pe reducerea dependenţelor, diversificarea aprovizionării şi găsirea de soluţii în plan european la creşterea preţurilor la energie.
Președintele Klaus Iohannis a prezentat măsurile întreprinse de România în sprijinul Ucrainei vecine. Printre acestea se numără decizia de a găzdui un centru logistic pentru coordonarea şi colectarea asistenţei umanitare internaţionale destinate Ucrainei şi Republicii Moldova, care este, acum, în curs de operaţionalizare. Primul convoi umanitar către Ucraina va fi realizat în următoarele zile. Klaus Iohannis a subliniat, totodată, susţinerea României în ceea ce priveşte cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană.
Cât despre securitatea energetică, preşedintele Iohannis a menționat măsuri pe termen mediu şi lung care umăresc stoparea dependenţei de Rusia şi diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. Şeful statului roman a evidențiat rolul asigurării interconectărilor la nivelul statelor membre şi a menţionat, în acest sens, interconectorul între Grecia şi Bulgaria şi utilizarea gazoductului BRUA. Nu în ultimul rând, el a subliniat importanţa valorificării cât mai bune a potenţialului combustibililor de tranziţie în asigurarea securităţii energetice.
Klaus Iohannis a adus în discuție și situaţia preţurilor la energie, care rămâne un subiect prioritar din perspectiva impactului asupra populaţiei, dar şi asupra economiilor în ansamblul lor, fiind nevoie de identificarea unor soluţii la nivel european care să protejeze consumatorul. Pe de altă parte, el a susţinut necesitatea consolidării sectorului de apărare la nivel european şi a anunţat decizia Bucureștiului de a creşte cheltuielile în sectorul de apărare la 2,5% din Produsul Intern Brut, de anul viitor.