Cooperarea româno-chineză
România şi China au convenit să amplifice relaţiile economice bilaterale şi să păstreze actualul curs al relaţiilor lor politice.
Valentin Țigău, 03.09.2014, 12:55
Premierul Victor Ponta s-a întors, miercuri, din vizita oficială efectuată în China, la invitaţia omologului său, Li Keqiang. În cadrul vizitei, premierul a fost primit de de şeful statului chinez, Xi Jinping care a subliniat poziţia constantă a României, de-a lungul celor 65 de ani de relaţii diplomatice dintre cele două ţări. În cursul întrevederilor la nivel de premieri, s-a convenit amplificarea schimburilor economice bilaterale şi folosirea tuturor oportunităţilor pentru atingerea acestui obiectiv.
Potrivit lui Victor Ponta, prioritate deosebită vor avea patru proiecte de investiţii în domeniul energetic, Grupurile 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, Tarniţa, Rovinari şi Complexul Energetic Hunedoara. Premierul spune că aceste proiecte care asigură independenţa energetică a României şi capacitatea ei de a exporta energie în state din regiune cum ar fi Republica Moldova sunt strategice.
La Beijing, au fost, de asemenea, începute discuţiile pentru realizarea unei linii feroviare de mare viteză pe ruta Bucureşti-Iaşi, cu posibilitatea continuării ei până la Chişinău, în Republica Moldova. Proiectul construcţiilor de linii ferate pentru trenuri de mare viteză destinate ţărilor din Europa Centrală şi de Est a fost prezentat încă din noiembrie 2013, când premierul Li Keqiang a vizitat România, iar Bucureştiul ar dori să fie prima ţară din zonă beneficiară a tehnologiei avansate chineze în domeniu.
Victor Ponta spune că, în prezent, se fac eforturi şi pentru reluarea cursei aeriene directe între Bucureşti şi Beijing, în condiţiile în care România îşi doreşte să fie cea mai importantă poartă de intrare în Uniunea Europeană a schimburilor comerciale cu China. România, afirmă premierul Ponta, a fost întotdeauna un partener şi un prieten al Beijingului pe scena internaţională, a respectat întotdeauna drepturile legitime şi suverane ale Chinei şi eforturile pe care această ţară le face pentru pace şi pentru dezvoltare în întreaga lume.
La rândul său, premierul Li Keqiang susţine că România are o influenţă importantă în Europa Centrală şi de Est şi în întreaga Europă. China, adaugă el, este cel mai mare stat în curs de dezvoltare din lume.
Cele două părţi au un larg consens în menţinerea păcii şi stabilităţii regionale şi pentru promovarea cooperării şi dezvoltării internaţionale. Între proiectele care vor prinde contur în urma dialogului româno-chinez la nivel de premieri, se mai numără deschiderea, anul acesta a unei filiale, la Beijing, a ICR şi finanţarea de către parte chineză a construcţiei, în municipiul Craiova, a unui cartier cu peste 1800 de locuinţe care se estimează că vor putea fi achiziţionate la un preţ de 400 de euro pe metru pătrat.