Cooperarea militară româno-americană
Odată cu achiziţionarea unor sisteme noi de rachete americane, cooperarea militară a Bucureştiului cu Washingtonul capătă un impuls suplimentar.
Bogdan Matei, 28.11.2017, 11:28
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind achiziţionarea a şapte sisteme de rachete americane Patriot. Actul normativ fusese adoptat, săptămâna trecută, de Camera Deputaţilor, ca for decizional, după ce trecuse şi de filtrul Senatului. Potrivit ministrului Apărării, Mihai Fifor, Armata Română va putea uza în curând de noile sisteme, calificate de experţi drept ultra-performante. În a doua jumătate a lui 2019, primul sistem va fi în ţară, urmând a fi perfect operaţional în prima jumătate a lui 2020.
Practic, programul se întinde pe şapte ani, astfel încât vom putea avea, la sfârşitul celor şapte ani, sistemele perfect operaţionale în România” – a explicat ministrul. În planul de achiziţii al ministerului Apărării figurează şi transportoare blindate 8×8 Piranha. Primele 30 ar urma să fie cumpărate tot din Statele Unite, iar următoarele ar putea intra pe linia de producţie a Uzinei Mecanice Bucureşti.
Defel puţini, banii alocaţi acestor achiziţii vin de la bugetul de stat. Graţie unui pact politic la care au subscris toate formaţiunile parlamentare, de la Putere sau din Opoziţie, de dreapta sau de stânga, două procente din Produsul Intern Brut al României sunt destinate Apărării. Este ceea ce şi-au dorit, deopotrivă, preşedintele american Donald Trump şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de la toate toate statele membre ale Alianţei. Aşa cum remarcă experţii, zeci de ani sub umbrela sigură a NATO, europenii au aşteptat exclusiv de la americani să-i apere de ameninţările externe. Or, pe fondul ameninţărilor crescânde din Est şi din Sud, a venit momentul ca Europa să investească mai consistent în propria-i securitate.
Din acest punct de vedere, România e percepută drept una dintre premiante, iar colaborarea sa militară cu Statele Unite, de care e legată de două decenii printr-un Parteneriat Strategic, e cotată drept excelentă. Chiar în prezent, remarca ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, România este al patrulea cel mai important contribuitor în cadrul misiunii NATO Resolute Support din Afghanistan, unde are o contribuţie mai mare decât Marea Britanie.
Militarii americani, mai spune Klemm, îi consideră foarte, foarte valoroşi” pe cei peste 620 de camarazi români desfăşuraţi în ţara central-asiatică, alături de care luptă împotriva terorismului. De altfel, deşi pe atunci nici nu făcea parte din NATO, unde avea să fie admis abia în 2004, Bucureştiul s-a raliat din prima clipă coaliţiei internaţionale antiteroriste create după atentatele de pe 11 septembrie 2001.
În plus, România găzduieşte frecvent exerciţii multinaţionale ale Alianţei şi adăposteşte baze militare şi componente ale scutului american antirachetă, ceea ce o consacră drept unul dintre cei mai importanţi parteneri din regiune ai Statelor Unite.