Cooperarea Europa – China
Reuniunea de la Bucureşti a premierilor din China şi Europa Centrala şi de Est s-a încheiat cu adoptarea documentului Bucureşti, linii directoare (Bucharest Guidelines) care prevede promovarea investiţiilor şi a cooperării economice.
Leyla Cheamil, 27.11.2013, 12:03
Se anunţă investitii noi şi importante în Europa. Bucureştiul a fost gazda unei reuniuni a şefilor de guvern din China şi Europa Centrală şi de Est, care au adoptat documentul „Bucureşti – linii directoare”. Acesta se referă la consolidarea cooperării în domeniile de interes comun, cu accent pe promovarea investiţiilor, a cooperării economice şi comerciale. Iar anul ce vine a fost declarat cel al promovării investiţiilor în relaţia Europa Centrală şi de Est-China.
Premierul român Victor Ponta, a afirmat că această parte a Europei este cea mai dinamică din punct de vedere economic, cu potenţial semnificativ de dezvoltare în multiple domenii, iar Beijingul are nevoie de prieteni politici pe termen lung şi de încredere şi de parteneri comerciali la nivel mondial. Victor Ponta a mai spus că aşa numitul ghid de acţiune prevede: Continuarea organizării anuale atât a forumurilor economice cât şi a reuniunilor la nivel de şefi de guverne, constituirea unei asociaţii pentru promovarea cooperării în domeniul agricol, consolidarea cooperării în materie de investiţii în infrastructură şi conectivitate, reţele de transport feroviar. Liniile pe care le-am convenit oferă repere pe care dorim să le urmăm în acţiuni concrete, sectoriale şi individualizate pentru fiecare economie naţională.
Iar cooperarea nu se va opri aici. Stiinţa, tehnologia, inovaţia, promovarea schimburilor culturale vor fi alte repere ale colaborarii dintre China şi statele din Europa Centrală şi de Est.
Premierii prezenţi la Bucureşti au discutat şi măsuri concrete privind facilitarea liberei circulaţii şi încurajarea turismului între China şi ţările est si central europene.
Toate aceste planuri necesită bani, iar premierul chinez Li Keqiang este de părere că poate fi valorificată, cu succes, o linie specială de credit de 10 miliarde de dolari, deschisă de China, în liniile trasate de regulamentele Uniunii Europene. Încurajăm din ce în ce mai multe firme să folosească această linie de credit specială şi, de asemenea, încurajăm instituţiile noastre financiare să înfiinţeze birouri şi sucursale în cealaltă zonă, toate acestea având potenţialul de a crea o Europă prosperă, o Uniune Europeană puternică şi un euro puternic” a spus, la Bucureşti, premierul chinez.
Potrivit acestuia, estimările iniţiale sugerează că, între 2013 şi 2020, China va importa bunuri în valoare de 3.000 de miliarde doar din Europa, iar investiţia de afaceri şi numărul de turişti chinezi către Europa vor creşte semnificativ.
China este pregătită să coopereze cu ţările din regiune, a punctat Li Keqiang, pentru a crea condiţiile necesare pentru accesul la piaţă, vizele rezidenţiale şi permisele de muncă.