Cooperare româno-bavareză
România şi landul Bavaria vor să-şi consolideze relaţiile bilaterale.
Ştefan Stoica, 14.02.2023, 11:30
Relaţiile economice, politice şi culturale, precum şi sprijinul pentru aderarea României la spaţiul Schengen de liberă circulaţie au jalonat vizita la Bucureşti a prim-ministrului landului Bavaria, Markus Söder. Schimburile comerciale între România şi puternicul land german s-au apropiat, anul trecut, de 7 miliarde de euro.
Premierul Nicolae Ciucă consideră că părţile pot explora noi domenii de cooperare cum ar fi inteligenţa artificială, digitalizarea, industria alimentară sau agricultura. Şeful guvernului de la Bucureşti a constatat, pe de altă parte, că Bucureştiul poate conta pe sprijinul Bavariei pentru atingerea obiectivului aderării la Schengem, ratat, încă o dată, anul trecut, din cauza opoziţiei Austriei. Markus Söder a afirmat că va încerca să înlăture reticenţele oficialilor de la Viena.
Markus Söder: Noi susţinem România pe drumul său către aderarea la Spaţiul Schengen. Este foarte important ca noi, în Europa, să înţelegem că, aici, având în vedere situaţia cu Ucraina şi cu Rusia, provocările sunt la cu totul alt nivel; şi nu trebuie să ne simţim profesori, ci trebuie să ne sprijinim reciproc şi să ne apreciem. Am văzut eforturile şi progresele care s-au făcut şi pentru Europa ar fi bine. Nu suntem membri de clasa întâi şi clasa a doua. Suntem toţi împreună şi trebuie să ne sprijinim şi vom avea succes doar dacă ne sprijinim, şi nu altfel”.
Prim-ministrul Bavariei l-a asigurat şi pe preşedintele Klaus Iohannis de sprijinul landului său în dosarul Schengen. Şeful statului a subliniat legăturile politice, economice şi culturale intense dintre România şi Bavaria şi lunga lor tradiţie. El a salutat semnarea de către prim-ministrul României şi prim-ministrul Bavariei a Declaraţiei privind consolidarea relaţiilor bilaterale, care prevede şi reluarea activităţii Comisiei Mixte Guvernamentale România-Bavaria în acest an, la Munchen.
Markus Söder a reiterat interesul pentru continuarea investiţiilor în economia României, capitol la care landul Bavaria se află, alături de comerţ, pe primul loc între landurile germane. Părţile vor să dezvolte cooperarea în domeniul energiei regenerabile şi al tranziţiei verzi şi şi-au exprimat interesul de a colabora în domenii de vârf, precum sectorul digital, inteligenţă artificială, biomedicină.
Cei doi înalţi oficiali au fost de acord că un important rol de catalizator al dialogului între cele două ţări este jucat de minoritatea germană din România, din care însuşi preşedintele Klaus Iohannis face parte şi de românii care s-au stabilit în Germania. Potrivit prim-ministrului Markus Söder, în landul Bavaria trăieşte cea mai mare comunitate de cetăţeni români din Germania, iar aceasta oferă un exemplu de integrare şi implicare activă în viaţa socială şi culturală. Preşedintele României şi prim-ministrul Bavariei au avut şi un schimb de opinii privind situaţia de securitate şi au reafirmat susţinerea pentru Ucraina supusă de un an agresiunii ruse.