Cooperare pentru Ucraina
Situația din Ucraina s-a aflat pe agenda discuțiilor pe care ministrului român al Apărării cu omologii britanic și georgian, dar și în centrul convorbirii de la Washington a președintelui Klaus Iohannis cu liderul de la Casa Albă.
Corina Cristea, 09.05.2024, 11:31
Prezent la Bucureşti, ministrul britanic al forţelor armate, Leo Docherty a avut discuţii pe care le-a catalogat drept „foarte cuprinzătoare şi pozitive” cu omologul său român, Angel Tîlvăr, și cu şeful Statului Major al Apărării și i-a vizitat pe militarii britanici dislocați la Baza Mihail Kogălniceanu.
Oficialul britanic a remarcat relaţiile puternice dintre cele două state, „contribuţia constantă” a României în cadrul NATO, dar și efortul comun de susţinere a Ucrainei. „Nu este vorba doar despre securitatea Ucrainei, ci şi despre securitatea regiunii Mării Negre. Ceea ce facem împreună pentru a îmbunătăţi securitatea la Marea Neagră este foarte important, nu doar pentru cele două state, ci pentru întreaga regiune, precum şi pe plan mondial, având în vedere cantitatea uriaşă de cereale, dar şi alte conexiuni economice care au loc la Marea Neagră.”, a transmis ministrul britanic, avertizând că 2024 este un an foarte important pentru soarta războiului pornit de Rusia şi că europenii au datoria să ajute Ucraina.
Despre situația de securitate regională pe fondul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina ministrul român al Apărării a discutat, tot la București, și cu omologul georgian, Irakli Chikovani.
“În Europa Centrală şi de Est, România reprezintă un exemplu în multe domenii – de la apărarea Flancului Estic al NATO, la consolidarea democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept”, a afirmat, pe de altă parte, la Washington D.C., preşedintele Klaus Iohannis, la primirea premiului Distinguished International Leadership al Consiliului Atlantic. Liderul de la București a subliniat că majoritatea ţărilor aliate de pe Flancul Estic au început să facă progrese în creşterea bugetelor pentru Apărare şi în modernizarea infrastructurii şi a echipamentelor militare.
“Ţările noastre au avut capacitatea să acţioneze unitar, cu hotărâre şi să reprezinte o forţă puternică de descurajare împotriva expansionismului rusesc, în acelaşi timp rămânând fideli valorilor noastre democratice transatlantice fundamentale”, a mai spus Klaus Iohannis. El a subliniat că România „s-a aflat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina” și a amintit că peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut graniţa în România căutând refugiu, siguranţă şi liberă trecere.
“Aproape 40 de mii de copii ucraineni învaţă acum în sălile de clasă româneşti. Milioane de tone de asistenţă umanitară au trecut în Ucraina prin şi din România. România a ajutat, de asemenea, Ucraina să menţină o linie economică vitală, valorificând conexiunile noastre maritime unice şi facilitând tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale – aproximativ 70% din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile româneşti de pe Dunăre şi Marea Neagră”, a mai spus preşedintele Iohannis.
Iar toate aceste eforturi „continuă, atât timp cât este nevoie”, pentru că România este conştientă de „rolul cheie” pe care îl are în a ajuta Ucraina să obţină victoria şi pacea, „să reuşească economic şi să se integreze în UE”, a spus liderul de la București.