Cooperare extinsă România – Turcia
Premierul român, Marcel Ciolacu, a participat, la Ankara, la prima şediţă comună a guvernelor României şi Turciei.
Sorin Iordan, 22.05.2024, 12:15
Românii vor putea merge în Turcia, pentru maximum 90 de zile, fără paşaport, doar cu cartea de identitate. Decizia a fost luată de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în contextul vizitei oficiale pe care prim-ministrul român, Marcel Ciolacu, a efectuat-o la Ankara.
Premierul României a participat, alături de şeful statului turc, la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Turciei. În acest cadru s-a discutat despre extinderea cooperării în domeniile industriei de apărare şi energiei şi s-a luat decizia ca fermierii români să reia exportul şi tranzitul de carne în Turcia. Ciolacu a apreciat că această decizie îi va ajuta pe fermierii români să aibă din nou acces la o piaţă foarte mare şi să poată deschide noi rute comerciale în regiune.
Marcel Ciolacu: „Este o oportunitate uriaşă pentru producătorii români de a avea acces la o piaţă imensă, dar în acelaşi timp vom putea stabili rute comerciale solide şi cu alte zone de interes din regiune şi Orientul Mijlociu. Avem nevoie de astfel de măsuri pentru a ne atinge obiectele ambiţioase pe care ni le-am propus în plan economic. Am depăşit anul trecut 10 miliarde de dolari în ceea ce priveşte schimburile economice, dar împreună ne-am stabilit o ţintă ambiţioasă de 15 miliarde de dolari, pe care să o bifăm în următorii ani.”
Şeful Guvernului de la Bucureşti a spus că România va continua să asigure o bună colaborare a Turciei cu Uniunea Europeană, în contextul în care aderarea acesteia la UE este blocată de mai mulţi ani din cauza numeroaselor divergenţe în domeniul democrației, al statului de drept și al drepturilor fundamentale. Totodată, el a propus părţii turce o formulă de parteneriat care să permită transferul tehnologic şi de know-how, astfel încât companiile româneşti să poată produce în România componente pentru dronele militare Bayraktar şi pentru autovehiculele tactice blindate Otokar.
Nu în ultimul rând, Ciolacu a declarat că administraţiile de la Bucureşti şi Ankara poartă discuţii în vederea restituirii către România a sabiei domnitorului moldovean Ştefan cel Mare. Arma, primită din partea papei Sixt al 4-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinătății, a ajuns în posesia Imperiului Otoman în secolul al 16-lea.
La rândul său, Recep Tayyip Erdogan a subliniat că legăturile economice constituie locomotiva relaţiilor bilaterale şi a mulţumit României pentru că acordă drepturi depline minorităţii turce, care numără aproape 28.000 de persoane. El a amintit că România şi Turcia contribuie la asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre, dar şi în cadrul NATO. Preşedintele Turciei a mai afirmat că cele două state, alături de Bulgaria, au constituit un grup comun care va elimina minele din Marea Neagră în vederea creşterii siguranţei navigaţiei.