Cooperare extinsă România – Coreea de Sud
România şi Coreea de Sud extind cooperarea bilaterală
Daniela Budu, 24.04.2024, 11:44
Bucureştiul şi Seulul au marcat începutul unui nou capitol în relaţia bilaterală, construit „pe prietenie adevărată şi consolidat pe un parteneriat strategic puternic”. Aprecierea aparține președintelui Klaus Iohannis, aflat, zilele trecute, în fruntea unei delegaţii ministeriale, în vizită în Coreea de Sud, singurul stat partener strategic din Asia al României. Crizele actuale globale impun eforturi sporite de apărare a ordinii internaţionale, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la Seul. Iar omologul său sud-coreean, Yoon Suk Yeol, s-a angajat să suplimenteze cooperarea în industria de apărare, inclusiv prin producţia comună de arme, în condițiile în care țara sa a devenit un jucător important în exporturile mondiale de arme. Iar, potrivit Reuters, invazia rusă în Ucraina a deschis uşa industriilor sud-coreene pentru a semna contracte pe scară largă cu Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.
De altfel, la Seul a fost semnată o declaraţie comună privind consolidarea Parteneriatului strategic România-Republica Coreea, un document care va stabili direcţiile principale de cooperare vizate de ambele părţi pentru următorii zece ani. Șeful statului român a încurajat, în discuţia cu omologul sud-coreean, creşterea substanţială a investiţiilor în România, mai ales în domenii precum energia, apărarea sau infrastructura.
Klaus Iohannis: “Intenţionăm să avansăm cooperarea în domeniul apărării, inclusiv din perspectiva finalizării negocierilor Parteneriatului de securitate UE-Republica Coreea. Printr-o coordonare strânsă în plan bilateral, dar şi în cadrul cooperării dintre NATO şi partenerii din Indo-Pacific, susţinem eforturile de contracarare a multiplelor efecte negative ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ale cooperării dintre Rusia şi Coreea de Nord sau privind continuarea dezvoltării de către Coreea de Nord a armelor nucleare. În fond, ceea ce ne dorim este o lume mai sigură şi mai stabilă”.
În context, au fost semnate mai multe documente de cooperare bilaterală, printre care şi un acord de cooperare în domeniul apărării, potrivit căruia sunt facilitate procedurile de deschidere a unor birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul. De asemenea, au fost semnate documente de cooperare în domeniile energiei nucleare, gestionării situaţiilor de urgenţă, ale culturii, mass-media, tineretului şi sportului. Klaus Iohannis a insistat, în cadrul vizitei, pe relația bilaterală:
“Această relaţie cu Coreea de Sud evoluează foarte bine, cred că avem o şansă reală ca această colaborare în domeniul nuclear să ne ajute efectiv să devenim pionieri pe reactoare modulare mici în regiunea noastră, dar sunt şi multe alte zone unde colaborarea poate să creeze locuri de muncă şi să aducă tehnologie în România, de exemplu în zona industriei de apărare. Dar am aşteptări mari şi din colaborarea între universităţi, colaborarea pe cyber”.
Cu ocazia vizitei la Seul, Klaus Iohannis a participat la expoziţia de artă tradiţională românească ‘Inside Romania’, unde au fost prezenţi mai mulţi membri ai comunităţii româneşti din Republica Coreea. “Fiecare dintre dumneavoastră este un liant care contribuie la consolidarea relaţiilor dintre România şi Republica Coreea” – le-a transmis șeful statului românilor stabiliți în această țară.