Cooperare europeană împotriva incendiilor de vegetaţie
40 de pompieri români și 8 mijloace tehnice au plecat marți spre Grecia, unde sunt active mai multe incendii de vegetație.
Corina Cristea, 31.07.2024, 12:20
Consecință a temperaturilor foarte mari înregistrate, incendiile de vegetație dau mari bătăi de cap în mai multe țări europene. Ca și în anii precedenți, Grecia este cea mai afectată, cu zeci de incendii izbucnite. Situații similare s-au soldat în ultimii trei ani cu distrugerea unor mari suprafeţe din pădurile situate în zona Atenei, precum şi a unor părţi considerabile din pădurile existente pe insulele greceşti Evia şi Rodos.
La momentul respectiv, incendiile au fost optim gestionate cu sprijinul oferit de numeroase state europene, printre care şi România. La fel se întâmplă și acum, în derulare fiind un program de asistenţă finanţat de UE, prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunităţile elene, după incendiile devastatoare din anii trecuţi. Acesta se regăseşte în noua politică a Bruxellesului pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei şi reuneşte, în Republica Elenă, echipaje operative de stingere din Bulgaria, Malta, Republica Moldova şi România.
În cadrul programului, patruzeci de pompieri români şi opt mijloace tehnice au plecat, marţi, pentru o misiune de pre-poziţionare în Grecia.
Misiunea va dura până în 15 septembrie, scopul programului fiind acela de a reduce timpul de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.
Șeful DSU, Raed Arafat le-a transmis pompierilor că, deşi pleacă într-o misiune de sprijin, situaţia este dificilă în Grecia şi, cel mai probabil, vor participa la intervenţii.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a apreciat profesionalismul pompierilor, dar a făcut şi o adevărată pledoarie pentru actuala structură a sistemului de intervenţii în situaţii de urgenţă.
”V-aţi dovedit capacitatea de a salva vieţi, de a proteja comunităţi, în România şi în străinătate. Această expertiză nu s-a acumulat la voia întâmplării, ci, pentru că, în urmă cu mai mulţi ani, România a reuşit să structureze un sistem de intervenţii în situaţii de urgenţă pentru apărare civilă, un sistem coerent, integrat, un sistem din care fac parte mai multe profesii şi specialităţi. Acest sistem funcţionează integrat şi cu SMURD, medicină de urgenţă, cu asistenţi, funcționează integrat cu Poliţie, Jandarmerie, Salvamont, o serie de instituţii articulate, într-un mecanism care şi-a dovedit, în ultimii zece ani, eficienţa”, a declarat ministrul.
Pe 29 iulie, și din Republica Moldova a plecat spre Grecia un grup de 20 de pompieri pentru a-i înlocui pe colegii lor care și-au încheiat misiunea începută în primele zile ale lunii. În aceeași zi, incendiul de la granița bulgaro-greacă s-a extins – focul a traversat în două locuri pe teritoriul Bulgariei, iar operațiunilor de stingere li s-au alăturat și două aeronave franceze.
Pe de altă parte, recent, la solicitarea omologilor francezi, pompierii români au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată produs în sudul Franţei. Regiunea în care s-a desfăşurat misiunea este una turistică, cu aflux de persoane, în proximitate fiind multe zone de campare.