Cooperare energetică la nivel European
Statele din Europa Centrală şi Europa de Sud-Est au nevoie de o extindere a infrastructurii energetice, iar Comisia Europeană doreste să finanţeze anumite proiecte prioritare.
România Internațional, 29.09.2017, 11:45
Ţările UE trebuie să aibă acces la cel puţin trei surse de gaze naturale, pentru a evita orice criză, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, responsabil cu Uniunea Energetică. Acesta a participat, la Bucureşti, alături de Miguel Arias Canete, comisarul european pentru Energie şi Schimbări Climatice, la o reuniune dedicată interconectării în sectorulul gazelor naturale în Europa Centrală şi de Sud-Est. UE este extrem de interesată de dezvoltarea unei reţele mai ample de gaze în aceasta parte a Europei după ce simulările de criză” ale Comisiei au arătat, în 2014, că regiunea este extrem de vulnerabilă în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze de către furnizorul său cel mai important şi, în multe cazuri, unic – Rusia.
Din acest motiv, CE a lansat în 2015 iniţiativa CESEC, (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity), cu scopul de a garanta că toate statele din zonă – Austria, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria, Italia, România, Slovacia şi Slovenia- au acces la un mix energetic mai variat şi sunt interconectate în mod corespunzător la restul Europei. Bruxelles-ul consideră că aceste ţări au nevoie de o extindere a infrastructurii energetice, iar Executivul comunitar doreşte să finanţeze anumite proiecte prioritare. Vicepreşedintele CE a subliniat că eficienţa energetică este cea mai bună măsură în lupta împotriva sărăciei energetice şi va duce atât la reducerea facturilor cât şi la protecţia mediului înconjurător.
La rândul său, comisarul european Miguel Arias Cañete, a anunţat semnarea, la Bucureşti, a unui memorandum de înţelegere care va lărgi aria de cooperare la piaţa de electricitate, surse regenerabile şi eficienţă energetică. El a explicat că acesta nu este doar un memorandum, ci va conţine acţiuni concrete. “Existenţa unei pieţe de electricitate din sud-estul Europei înseamnă coordonarea proiectelor de îmbunătăţire a reţelelor şi a acordurilor de trading între cele mai importante state membre UE din regiune”, a mai spus Cañete.
Memorandumul cuprinde, de asemenea, o listă de proiecte prioritare pentru a crea o piaţă regională a energiei electrice interconectată, precum şi măsuri specifice pentru a stimula sursele regenerabile de energie şi investiţiile în eficienţa energetică într-o regiune cu un mare potenţial de creştere în aceste domenii. Unul din proiecte este gazoductul BRUA, la care participă România, Bulgaria, Ungaria şi Austria şi care, potrivit comisarului Canete, este important pentru Executivul comunitar şi trebuie să se finalizeze.
El a amintit că anul trecut, CE a acordat României un împrumut de aproape 180 de milioane de euro pentru prima fază a proiectului. În cadrul reuniunii, a fost parafat Acordul de grant din cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei pentru terminalul de GNL de la Krk în Croaţia .