Cooperare economică România – Republica Moldova
România susţine în mod practic eforturile Republicii Moldova de a-şi dezvolta sectoarele esenţiale pentru cetăţenii săi şi de a continua reformele.
Daniela Budu, 14.02.2022, 11:29
A cincea ședință comună a guvernelor României și Republicii Moldova a avut loc vineri, în premieră, la Chișinău, fiind însoțită de numeroase discuții bilaterale, parafări de proiecte și încheieri de acorduri, protocoale şi memorandumuri. Parcursul european este singura cale în măsură să asigure stabilitatea, prosperitatea, dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova, a reiterat, cu acest prilej, premierul Nicolae Ciucă. El a arătat că România va contribui la dezvoltarea ţării vecine pentru ca aceasta să atingă standarde europene de dezvoltare.
În acest scop, România a decis să acorde Republicii Moldova un ajutor financiar sub formă de donaţie în valoare de 100 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru construirea de reţele de apă şi canalizare şi pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ şi de cultură, în special în mediul rural. Proiectele care vor fi finanţate cu aceşti bani vor crea noi locuri de muncă și vor putea reda oamenilor încrederea în perspectiva de a-și construi un viitor acasă, consideră premierul de la Chişinău, Natalia Gavriliţă. România este primul partener comercial al Republicii Moldova şi unul dintre principalii săi investitori.
Volumul comerţului pentru anul 2021 este de 2,4 miliarde USD – un record în relaţiile bilaterale -şi dorim să consolidăm aceste evoluţii pozitive, pentru a fructifica integral potenţialul uriaş de cooperare existent, mai ales prin investiţii româneşti consistente în Republica Moldova, a declarat premierul român. La Chișinău, reprezentanţii celor două guverne au semnat și un memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul securităţii energetice, iar, în următoarele 6 luni, România și Republica Moldova urmează să elaboreze planul comun de acţiuni în caz de criză energetică. În şedinţa comună au mai fost semnate două acorduri foarte importante.
Unul se referă la construirea unui nou pod peste Prut, la Ungheni, care se va conecta cu autostrada Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni şi un altul care prevede scăderea tarifelor de roaming şi pentru convorbirile telefonice internaţionale între cele două țări. De asemenea, Ministerul Educaţiei din România va acorda Republicii Moldova, anual, 2.550 de burse pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, până în 2026.
Sunt oferite şi granturi pentru stagii de formare a cadrelor didactice şi personalului de conducere din învăţământ, precum şi cadrul pentru participarea elevilor din Republica Moldova la olimpiadele şi concursurile organizate în România. Nu în ultimul rând, un Protocol privind colaborarea în domeniul învăţământului militar a fost semnat între Ministerele Apărării din cele două țări.