Cooperare cu țările din Balcani
Trei miniștri de Externe din Balcanii de Vest s-au aflat în vizite oficiale la București în această săptămână
Leyla Cheamil, 06.06.2024, 11:30
Cooperarea bilaterală și regională a fost una dintre temele de discuție cu oficialii de la București a trei miniștri din Balcani care s-au aflat, zilele trecute, în vizite oficiale în România. Miercuri, șeful statului român, Klaus Iohannis l-a primit pe ministrul Afacerilor Externe al Bosniei şi Herţegovinei, Elmedin Konakovic.
Liderul de la București a salutat aprecierea de care se bucură militarii români participanţi la Operaţia EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina, România fiind unul dintre principalii contribuitori în asigurarea unui climat sigur şi stabil în Balcanii de Vest. Klaus Iohannis a reconfirmat susţinerea constantă pe care Bucureștiul o acordă pentru parcursul european şi euroatlantic al Balcanilor de Vest, precum şi pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii regiunii.
În contextul deciziei Consiliului European din luna martie de a aproba deschiderea negocierilor de aderare, Iohannis a încurajat Bosnia şi Herţegovina ca, „printr-o atitudine activă şi hotărâtă, în spiritul valorilor europene, să continue reformele necesare, inclusiv cele privind consolidarea statului de drept şi asigurarea drepturilor fundamentaleˮ.
Tot miercuri, ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a discutat, la București, cu omologul său albanez, Igli Hasani, despre susţinerea parcursului european al ţării din Balcanii de Vest, subliniind disponibilitatea României de a face schimb de expertiză în acest domeniu.
De asemenea, Luminița Odobescu a amintit acordul bilateral privind securitatea socială şi lansarea curselor aeriene directe Bucureşti-Tirana. În același timp, aceasta a evidenţiat „importanţa pe care România o acordă identităţii etnice, culturale şi lingvistice a minorităţii naţionale aromâne din Albaniaˮ. Cei doi miniştri au semnat un Memorandum de Înţelegere privind pregătirea diplomatică, care acordă un cadru suplimentar privind schimbul de expertiză în domeniu.
La rândul său, ministrul de Externe al Albaniei, Igli Hasani, a amintit faptul că România şi Albania sunt membre NATO şi parteneri în parcursul către integrarea europeană. Mai mult, acesta a arătat că subiectul integrării europene este „un pilon importantˮ al relaţiei bilaterale.
La începutul săptămânii, Luminița Odobescu a avut consultări și cu omologul său muntenegrean Filip Ivanović, în care a subliniat că România este şi va rămâne un susţinător al aderării acestei țări la Uniunea Europeană. Luminița Odobescu a apreciat că Balcanii de Vest sunt o regiune de importanţă strategică, în care evoluţiile politice şi de securitate au implicaţii directe pentru securitatea şi prosperitatea întregii Europe.
Cei doi miniştri au semnat planul de acţiune privind cooperarea în perioada 2024-2025. „Muntenegru şi România au relaţii tradiţionale de prietenie şi sunt angajate să le dezvolte în viitor, prin progres continuuˮ, a spus, la rândul său, Filip Ivanović.