Convorbiri româno-americane
Miniștrii români ai Apărării şi de Externe au discutat, la telefon, cu omologii lor din SUA despre securitatea din regiunea Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina.
Leyla Cheamil, 19.04.2022, 11:35
Comunitatea internațională a condamnat vehement invadarea Ucrainei de către trupele ruse, care a generat cea mai mare criză a refugiaților din Europa, de la cel de-al Doilea Război Mondial. Despre consecințele acestei agresiuni militare și eforturile aliate de a gestiona și răspunde adecvat au discutat, luni, la telefon, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și secretarul american de stat Antony Blinken.
Cei doi au vorbit despre modalităţile concrete de a oferi sprijin Ucrainei, precum şi despre o serie de aspecte de cooperare bilaterală din cadrul Parteneriatului Strategic România-Statele Unite. Bogdan Aurescu a prezentat evaluările Bucureștiului privind evoluţiile de securitate pe flancul estic al NATO şi la Marea Neagră. Totodată, a detaliat acţiunile complexe ale autorităţilor române în sprijinul Ucrainei vecine la nivel politic, logistic şi umanitar.
Şeful diplomației de la București a subliniat importanţa aplicării rapide a deciziilor summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de luptă în România, ca prim pas pentru echilibrarea şi consolidarea prezenţei NATO pe flancul estic pe termen lung. Pe de altă parte, el a prezentat necesităţile Republicii Moldova, stat vecin la vest cu România, pentru a face faţă efectelor crizei declanşate prin agresiunea rusă în Ucraina şi pentru consolidarea rezilienţei acestei republici cu populaţie majoritar vorbitoare de română.
La rândul său, secretarul de stat Antony Blinken a transmis mulţumiri din partea Statelor Unite pentru rolul regional asumat de București şi pentru susţinerea oferită Kievului şi altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv Chișinăului. În plus, Antony Blinken a apreciat angajamentul constant al României, ca partener strategic al SUA şi aliat NATO responsabil şi de încredere, pentru stabilitatea şi securitatea regiunii Mării Negre, dar şi la nivel european şi euroatlanticˮ. Oficialul american a oferit asigurări că Washingtonul este pe deplin angajat în protejarea teritoriilor României şi ale tuturor aliaţilor, în special a acelor ţări care se află în prima linie, aşa cum este România.
Tot luni, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi omologul său american, Lloyd Austin, au discutat la telefon despre evoluţiile situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiul din Ucraina, precum şi stadiul şi operaţionalizarea Grupului de luptă aliat din România. Vasile Dîncu a mulţumit Statelor Unite pentru angajamentul şi contribuţia consistentă în vederea asigurării securităţii flancului estic al NATO.
Repoziţionarea batalionului Stryker, dislocarea unor avioane F-16 şi F-18 pentru consolidarea misiunilor de poliţie aeriană întărită în România sunt doar două exemple concrete ale solidităţii relaţiei transatlantice.