Convorbiri la Bucureşti
Reprezentanţi importanţi ai unor parteneri strategici ai României - SUA şi Marea Britanie – s-au aflat la Bucureşti, unde au avut întâlniri cu principalii factori decizionali din ţară.
Corina Cristea, 15.01.2015, 12:13
Emisarul preşedintelui Barack Obama, subsecretarul de stat pentru afaceri europene, Victoria Nuland, a făcut în această săptămână o vizită la Bucureşti, unde a discutat cu cei mai importanţi oficiali români – preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, şeful diplomaţiei, Bogdan Aurescu, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, dar şi reprezentanţi ai partidelor parlamentare şi ai societăţii civile.
Victoria Nuland este primul demnitar american de rang înalt care vine în România după alegerea noului şef al statului român, întâlnirea dintre cei doi deschizând, de altfel, seria convorbirilor de la Bucureşti ale oficialului străin, centrate pe Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA. Colaborarea în cadrul acestuia ar urma să fie extinsă şi în domeniul economic, nu numai în cel militar, cu acest prilej preşedintele salutând interesul companiilor americane în acest sector şi încurajând creşterea prezenţei lor pe piaţa românească.
Modalităţile concrete de aprofundare şi diversificare a Parteneriatului Strategic cu SUA şi situaţia regională au fost şi principalele teme de discuţie cu premierul Victor Ponta, fiind abordate proiectele în curs de derulare în plan politico-militar, de securitate, al justiţiei şi în domeniul economic, îndeosebi cele din sectoarele energetic şi IT. Subsecretarul de Stat al SUA consideră că România a înregistrat progrese substanţiale în domeniul reformei justiţiei şi al combaterii corupţiei şi a remarcat îmbunătăţirea culturii politice de la Bucureşti. Cu precizarea, însă, că mai sunt multe lucruri de făcut, precum aprofundarea predictibilităţii pentru ca mediul de afaceri să ştie la ce să se aştepte.
Posibile iniţiative comune România-SUA în regiune, iniţiative care, potrivit Ministerului de Extrene de la Bucureşti, urmează să sprijine reformele democratice şi parcursul european al statelor partenere din regiune, au fost analizate de Victoria Nuland cu ministrul Bogdan Aurescu. România e interesată de aplicarea completă şi în calendarul stabilit a deciziilor adoptate la summitul NATO din Marea Britanie, cu accent pe planul de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale, a precizat şeful diplomaţiei române.
La Bucureşti s-a aflat şi reprezentantul altui important partener occidental al României, ministrul de externe britanic, Philip Hammond. Bogdan Aurescu a discutat cu oficialul britanic despre combaterea terorismului – România oferind sprijin Londrei în urmărirea parcursului unor jihadişti care au revenit din Siria şi Irak în Marea Britanie -, dar şi despre cât de important este pentru România ca toate statele UE să respecte principiul liberei circulaţii a forţei de muncă în blocul comunitar, mai ales că beneficiile sunt evidente în PIB al acestor ţări, dar şi al UE.