Controverse privind finanțele României
În absenţa unor măsuri, în special în ce priveşte colectarea impozitelor şi taxelor, deficitul bugetar va ajunge anul acesta la 4% din PIB, declară noul şef liberal de la Finanţe.
Ştefan Stoica, 15.11.2019, 11:30
Ministrul finanţelor în noul guvern liberal, Florin Cîţu, a declarat, joi, că situaţia economică şi financiară lăsată moştenire de guvernul PSD, în particular de predecesorul lui, Eugen Teodorovici, depăşeşte cele mai pesimiste estimări. Şeful de la Finanţe a venit cu acuzaţii fără precedent, anume că România ar fi fost condusă în ultimii trei ani după două bugete, unul prezentat public în Parlament, iar celălalt cuprinzând cifrele reale, utilizat pentru finanţarea liderilor locali social-democraţi.
Mecanismul, tradus, potrivit lui Cîţu, printr-o dublă contabilitate de tip mafiot, ar fi fost următorul: prin rectificările bugetare se luau banii de la investiţii şi se direcţionau către partid. Ministrul Cîţu a spus că analizează oportunitatea sesizării organelor de urmărire penală pentru posibilă constituire de grup infracţional organizat, în legătură cu situaţia în care se află finanţele publice. 21 de miliarde de lei, adică 4,4 miliarde de euro, este deficitul descoperit, ar indica cifrele reale.
Florin Cîţu: Veniturile estimate pe primele nouă luni trebuiau să fie la 249 de miliarde de lei. Sunt la 228 miliarde de lei, 21 de miliarde de lei deficit. 11 miliarde reprezintă banii din economie necolectaţi. Cealaltă jumătate vine din fonduri europene. Deficitul la nouă luni trebuia să fie la 2,28. Execuţia la nouă luni este de 2,60 şi astăzi vă prezint deficitul, execuţia la 10 luni, la 2,84, ceea ce înseamnă mai mult decât trebuia să fie la sfârşitul anului. Am tot discutat despre bugetul de pensii şi ştiţi foarte bine că în parlament a fost o întreagă dezbatere despre surplusul care trebuia să fie în acest an la bugetul de pensii. La 10 luni deficitul este deja de 2,9 miliarde de lei. Lucrurile pentru sfârşitul anului arată mult mai rău dacă nu facem ceva”.
Concluzia ministrului Cîţu este îngrijorătoare: dacă nu se vor lua măsuri, în special în privinţa colectării taxelor, deficitul bugetar va depăşi 4% la finalul anului, cu un procent peste nivelul admis de UE. În replică, fostul ministru al finanţelor, Eugen Teodorovici, l-a acuzat pe succesorul său că nu înţelege cifrele bugetare şi a respins categoric ideea dublei contabilităţi la finanţele publice.
Eugen Teodorovici: Vreau să-mi exprim profunda dezamăgire că domnul Cîţu nu ştie să citească un buget. Raportat la partea de execuţie, a existat tot timpul o diferenţă, ceea ce se traduce în deficit, dar dacă luăm pe 2019, în prezent să spunem, avem 21,7 miliarde de lei, veniturile bugetare estimate, iar cheltuielile bugetare de 21 de miliarde de lei, ceea ce arată în mod foarte clar că nu există niciun fel de gaură în bugetul de stat. De asemenea, am văzut o afirmaţie a domnului Cîţu vizavi de grupuri infracţionale, bugete duble. Cred că nu există diferenţe între ceea ce ministrul de finanţe afirmă, cel puţin până la momentul la care eu am plecat de la Ministerul de Finanţe, şi ceea ce există în realitate. Au fost date pe care colegii de la Ministerul de Finanţe, întreaga echipă de profesionişti, le prezintă în mod clar şi îşi asumă acele date”.
Urgenţele pentru Finanţe sunt rectificarea pe 2019 şi construcţia bugetului pentru anul viitor.