Controale și amenzi în perioada pandemiei
Autoritățile române au intensificat controalele vizând respectarea măsurilor de protecție împoytriva COVID-19 pe perioada stării de alertă.
Eugen Coroianu, 06.07.2020, 11:59
După ce în România numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a crescut îngrijorător în ultima perioada, odată cu relaxarea măsurilor restrictive, autoritățile și-au intensificat controalele pentru a verifica modul în care sunt respectate actualele reguli de siguranță sanitară. Au fost vizate în acest week-end în special zonele turistice aglomerate, cum ar fi litoralul Mării Negre și stațiunile montane de pe Valea Prahovei.
Echipaje mixte, formate din poliţişti, jandarmi şi reprezentanţii unor instituţii cu atribuţii de control în diferite domenii au verificat persoanele juridice din industria HORECA, dar și persoanele fizice. Autorităţile au reafirmat că principalul obiectiv este prevenirea răspândirii virusului şi nu aplicarea de sancţiuni însă, acolo unde au fost găsite nereguli grave, au fost luate măsuri ferme.
La mare, spre exemplu, au fost date amenzi de peste 35 de mii de euro într-o singură noapte, iar în Prahova s-au făcut aproximativ 170 zeci de verificări, în urmă cărora s-au aplicat peste 100 de amenzi. În județul Argeş, aproape 180 de persoane care nu purtau mască de protecţie în spaţii în care aceasta este obligatorie au fost sancţionate. La Braşov, firma organizatoare a unui festival la care nu s-au respectat măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 a fost amendată cu aproximativ 10 mii de euro şi s-a dispus suspendarea activităţii. Şi un club din București a fost amendat și închis temporar în acest week-end.
Peste 1.100 de amenzi, în valoare de aproape 100 de mii de euro, au fost aplicate, vineri noaptea, la nivel național de către aproape 8000 de angajaţi ai Ministerului de Interne, mobilizați pentru activități de control. Autoritățile avertizează că acțiunile vor continua pe perioada stării de alertă, cu precădere pe litoral, în zone aglomerate, centre comerciale, pieţe, terase şi cluburi în aer liber. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a subliniat că agenţilor economici care încalcă regulile li se va suspenda autorizaţia de funcţionare. El a mai spus că, prin detaşarea pe litoral a mai multor poliţişti din ţară, va creşte numărul controalelor. Ministrul a adăugat că speră să nu se ajungă în situaţia închiderii plajelor.
Din 4 iulie, există și o linie TelVerde – la care românii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecţie sanitară. Cu unele excepţii, amenzile date în primăvară, în perioada stării de urgență, au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională, deschizând căi juridice suplimentare pentru anularea lor. Până la începutul lunii mai, autoritățile au amendat peste 300.000 de persoane cu o sumă totală care depășește 120 de milioane de euro. În realitate, spunea ministrul de finanțe, suma nu este atât de mare, pentru că oamenii au avut la dispoziție 15 zile lucrătoare să achite jumătate din amendă, iar cei mai mulți nici nu le-au plătit.