Continuă extinderea Uniunii Europene
Uniunea Europeană a decis ca Serbia să înceapă, la 21 ianuarie 2014, negocierile de aderare, recompensand, astfel, Belgradul pentru reformele democratice şi pentru eforturile de normalizare a relaţiilor cu Kosovo.
Valentin Țigău, 18.12.2013, 12:35
Consiliul UE a deschis, marti, drumul pentru începerea negocierilor de aderare cu Serbia. Pentru a primi „unda verde”, Serbia a suferit o transformare excepţională, de la un „stat paria” printre statele foste iugoslave, sancţionată pentru rolul jucat în războaiele din anii 90, până la un stat candidat la UE – comentează Reuters, care citează declaraţia premierului Serbiei, Ivica Dacic. “Acesta este un moment istoric pentru Serbia” a afirmat primul-ministru la televiziunea publica.
Confirmarea deciziei a venit şi din partea comisarului european pentru extindere, Stefan Füle, care a exprimat „recunoaşterea eforturilor reformatoare” ale Belgradului şi normalizarea relaţiilor cu Kosovo.
Ministrul sârb pentru integrare europeană, Branko Ruzic, a declarat că decizia Consiliului de miniştri al UE privind începerea negocierilor, în ianuarie 2014, reprezintă o ştire bună pentru Serbia şi că toate cele 28 de state ale UE recunosc că Serbia este parte a marii familii europene. “În această nouă fază a relaţiilor cu UE, Consiliul îndeamnă Serbia să acorde o atenţie deosebită statului de drept, în special reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate” – recomandă miniştrii europeni, subliniind în acelaşi timp necesitatea de a continua şi reforma administraţiei publice.
În plus, Serbiei i se solicită să asigure independenţa instituţiilor, libertatea mass-media, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi protecţia minorităţilor, în special a romilor şi a populaţiei de altă orientare sexuală decât cea hetero.
Decizia Consiliului UE privind Serbia confirma continuarea procesului de extindere in Balcanii de Vest, dupa recenta primire a Croatiei, ca al 28 lea membru al Uniunii. In acelasi pachet in care Slovenia a obtinut in 2004, statutul de membru, se afla Muntenegru-avansata in negocierile de aderare, Macedonia, care are statut de candidat, si Bosnia- Hertegovina.
In celalalt pachet, denumit Parteneriatul Estic se regasesc Ucraina, Georgia si Moldova. Ultimele doua au parafat, recent, la Vilnius, Acordurile de Asociere si de liber schimb cu UE. Ucraina a suspendat semnarea acestor acorduri, luand in calcul dezavantajele indepartarii de umbrela politica si economica a Rusiei. Derapajul european al puterii de la Kiev a fost aspru amendat de un val de proteste populare care continua in aceasta fosta republica sovietica de la granita de nord a Romaniei.