Continuă creşterea economiei româneşti
România a înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
Bogdan Matei, 08.12.2017, 12:33
La unison cu instituţiile specializate din ţară, Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) confirmă creşterea economiei româneşti. Potrivit unei estimări revizuite, publicate, joi, de Eurostat, România a înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, atât în raport cu perioada similară a anului trecut, cât şi comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an. Creşterea e generală în spaţiul comunitar:
PIB-ul zonei euro şi cel al Uniunii Europene au crescut cu 2,6% comparativ cu perioada similară din 2016 şi niciun stat membru nu a raportat scăderi. Iar România e lider detaşat, cu 8,6 procente, urmată de Malta, cu 7,7, şi Letonia, cu 6,2. Tot Eurostat atestă că, după Irlanda, România are cea mai scăzută fiscalitate dintre cei 28, cu o pondere de numai 26% a veniturilor din taxe în Produsul Intern Brut. Datele macroeconomice alimentează, prin urmare, optimismul robust al premierului social-democrat Mihai Tudose, care declara că este pentru prima oară când PIB-ul României depăşeşte 200 de miliarde de euro, ceea ce va permite majorările de salarii şi de pensii promise în mod repetat de coaliţia guvernamentală PSD-ALDE.
Opoziţia de dreapta, sindicatele şi analiştii economici sunt mai puţin exuberanţi. În jargonul specific breslei, cei din urmă afirmă chiar că economia românească e un tigru” mult mai vulnerabil decât pare. Economia, spun ei, e supraîncălzită, iar creşterile record se bazează, mai ales, pe consum şi importuri. La rândul lor, liderii marilor centrale sindicale au organizat, în toamnă, mitinguri de protest în centrul Bucureştiului. Ei spun că reforma fiscală pregătită de Guvern va provoca scăderi de salarii şi chiar dispariţia unor locuri de muncă, odată cu transferul integral al asigurărilor sociale de la angajator la angajat.
Anterior, şi preşedintele Klaus Iohannis calificase proiectul guvernamental drept o bulversare fiscală, în urma căreia o persoană cu salariul mediu brut pe economie va câştiga doar 3 lei, adică în jur de 70 de eurocenţi. În replică, premierul Tudose şi şeful său de partid, liderul PSD, Liviu Dragnea, au declarat că nu înţeleg opoziţia faţă de măsurile anunţate pentru anul viitor, de vreme ce atât angajaţii, cât şi angajatorii ar avea, de fapt, de câştigat.
Mai multe despre perspectivele reale ale economiei româneşti se vor şti, cred comentatorii, după adoptarea bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pentru 2018. Bazate pe o creştere economică prognozata de 5,5% şi o inflaţie medie anuală de 3,1%, acestea ar urma să fie adoptate de Parlamentul de la Bucureşti pe 21 decembrie. Conform calendarului stabilit, joi, de birourile permanente reunite ale celor două camere ale Legislativului, în perioada 7-16 decembrie vor putea fi aduse amendamente la proiectele avansate de Guvern, iar pe 18 va începe dezbaterea în plenul reunit.