Consultări româno – americane la Washington
România a subliniat, la Washington, rolul important al Bucureștiului în zona Europei Centrale şi de Sud-Est şi la Marea Neagră.
Daniela Budu, 09.11.2021, 11:01
România și SUA și-au reconfirmat, luni, la Washington, angajamentul pentru consolidarea Parteneriatului strategic, de la cooperarea militară şi de securitate la cooperarea politică, în domeniul economiei, energiei şi relaţiilor interumane. Secretarul de stat American Antony Blinken a subliniat, în cadrul întrevederii cu șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, că SUA şi România sunt ‘aliaţi robuşti în NATO’ şi lucrează îndeaproape pe multe subiecte.
Suntem uniţi în faţa provocărilor ridicate de Rusia în diferite locuri, de China. Suntem uniţi în ce priveşte securitatea şi stabilitatea Europei, a spus secretarul american. Un comunicat al Departamentului de Stat arată, între altele, că cei doi oficiali au convenit asupra colaborării în ce priveşte securitatea la Marea Neagră.
La rândul său, Bogdan Aurescu a declarat, pentru Radio România, că în cadrul discuțiilor bilaterale au fost abordate toate dimensiunile Parteneriatului strategic: “Am discutat mai ales despre coordonarea noastră în cadrul NATO, despre necesitatea de a consolida descurajarea şi apărarea pe flancul estic, mai ales la Marea Neagră, inclusiv în contextul ultimelor evoluţii de securitate din regiune şi am discutat şi despre importanţa creşterii prezenţei militare americane în regiune şi, evident, inclusiv în România.
Totodată, oficialul a evocat importanţa dezvoltării proiectelor de interconectare strategică foarte importante pentru România, Rail2Sea şi Via Carpathia, proiecte cu impact pozitiv direct atât asupra dezvoltării economice a regiunii, cât şi asupra mobilităţii militare. Cât priveşte cooperarea economică bilaterală, Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea creșterii investiţiilor americane în regiune.
În plus, acesta a reiterat interesul României, ca Partener Strategic al SUA, de a înregistra progrese concrete în ceea ce priveşte includerea ţării în Programul Visa Waiver, prin care ar putea fi eliminate vizele pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite. El a solicitat implicarea concretă a părţii americane în atingerea acestui obiectiv comun, inclusiv prin susţinerea unei campanii adecvate de comunicare care să contribuie la reducerea ratei de refuz, ultimul criteriu care mai trebuie îndeplinit de România.
Bogdan Aurescu: “Sigur, în acest moment avem de combătut o rată de refuz care se află la nivelul de 10,14%, faţă de plafonul de 3% prevăzut de legislaţia americană. De aceea este nevoie de scopuri comune, în aşa fel încât să cunoaştem cât mai exact care sunt motivele care duc la acest procent al ratei de refuz, pentru a putea calibra o campanie de informare publică.
Vizita ministrului de externe la Washington marchează, între altele, deschiderea oficială a celei de-a 7-a reuniuni a dialogului strategic dintre România şi SUA.