Consultări pentru un nou guvern la Chişinău
Clasa politică declarat pro-occidentală de la Chişinău are mai puţin de două săptămâni pentru a evita organizarea unor alegeri legislative anticipate, pe care, potrivit sondajelor privind intenţiile de vot, stânga pro-moscovită şi le-ar adjudeca.
Bogdan Matei, 19.01.2016, 12:57
Ultimul premier desemnat al Republicii Moldova, Pavel Filip, membru PD, a iniţiat consultările cu grupurile parlamentare şi cu deputaţii neafiliaţi care au semnat în favoarea numirii sale în fruntea Executivului. 55, dintr-un total de 101 deputaţi, susţin candidatura lui Filip. Dar, cum această majoritate eterogenă merge de la liberali, promotori ai reunificării cu România, la ex-comunişti, tradiţional filo-ruşi, surprize de ultimă oră nu pot fi excluse.
Atât repartizarea portofoliilor, cât şi programul de guvernare trebuie să ţină cont de ambiţiile şi sensibilităţile fiecărui grup parlamentar. Premierul desemnat a menţionat că îşi doreşte o echipă profesionistă şi că parcursul european va fi o prioritate a viitorului guvern.
Pavel Filip: Prioritatea numărul 1 rămân parcursul european şi integrarea europeană a Republicii Moldova. Practic, programul de guvernare ar însemna realizarea şi implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Am auzit mai multe propuneri din partea grupurilor parlamentare, care numaidecât vor fi luate în calcul.”
Potrivit corespondenţilor Radio România la Chişinău, deputaţii care fac parte din noua majoritate vor participa la elaborarea viitorului program de guvernare, în patru grupuri tematice de lucru. Unul dintre cei 14 deputaţi ex-comunişti care s-au raliat noii majorităţi, Violeta Ivanov: Deja ne-am divizat în grupurile de lucru şi începem să perfectăm programul în aşa mod ca foarte repede, chiar în câteva zile, să definitivăm programul, ca într-adevăr implementarea acestui program să aducă bunăstare şi să aducă ceea ce aşteaptă societatea, cetăţenii Republicii Moldova.”
În numele celor şase liberal- democraţi care susţin candidatura lui Filip – în răspăr cu decizia conducerii partidului de a trece în opoziţie, Ion Bălan pledează pentru includerea în programul de guvernare a unor reforme radicale, ce ar putea atrage mai multe voturi la învestire: Aşteptăm, încă, din partea colegilor noştri ca să susţină mai mulţi guvernul, deoarece în discuţiile din fracţiune de mai multe ori au fost voci care sunt pentru învestirea acestui guvern, în cazul când toate cerinţele şi obiectivele înaintate de noi vor fi incluse şi realizate în programul de guvernare.”
Colega de partid cu premierul desemnat, deputata Valentina Buliga promite: Va fi un guvern de echilibru. Experienţa tristă, pe alocuri, a partajărilor ne-a dat o lecţie şi noi trebuie să ţinem cont că guvernul trebuie să fie unul profesionist, pragmatic, şi nu bazat doar pe criterii politice.”
Dacă un nou Guvern nu e învestit până pe 29 ianuarie, Parlamentul trebuie dizolvat. Deja decepţionaţi de căderea, pe bandă rulantă, în mai puţin de trei luni, a altor propuneri de premieri – Ion Sturza, Vlad Plahotniuc, Ion Păduraru – a căror instalare era dată ca sigură, analiştii de la Chişinău nu se mai hazardează în pronosticuri privin soarta virtualului Guvern Filip.