Conferinţa Media 2020 la Bucureşti
Radio România şi BBC îşi vor oferi, în baza unui acord, susţinere reciprocă pentru a se dezvolta împreună.
Roxana Vasile, 04.10.2019, 11:00
Radio România şi BBC sunt două organizaţii fundamentate pe valori puternice, care au misiuni permanente şi importante de a informa, educa şi de a oferi programe de divertisment publicului. Plecând de la această premisă, cele două instituţii de presă au încheiat, joi, un acord în baza căruia îşi vor oferi susţinere reciprocă pentru a se dezvolta împreună. Semnarea documentului a avut loc, la Bucureşti, în marja celei de-a 5-a ediţii a Conferinţei Media 2020, organizată de Radio România, în parteneriat cu Uniunea de Radio şi Televiziune a Ţărilor din Zona Asia-Pacific.
Apreciind că Radio România este un membru activ al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, directorul adjunct al BBC, Graham Ellis, considera că o cooperare, în această perioadă, între cele două instituţii este foarte importantă. La rândul său, preşedintele director general al Radio România, Georgică Severin, spunea că parteneriatul este consecinţa naturală a cooperării şi a legăturilor excelente dintre Radio România şi BBC: “Lupta împotriva dezinformării, prezentarea de informaţii despre viaţa şi cultura publicului, cum să ne adaptăm noilor tehnologii sau cum să transformăm organizaţiile noastre de media sunt unele dintre cele mai importante teme ale parteneriatului nostru.”
Acordul încheiat de Radio România cu BBC nu este singular. Urmează altor două semnate cu Radio France şi RAI şi face parte din strategia de colaborare a postului public românesc cu cele mai prestigioase instituţii media din Europa. Dincolo, însă, de cooperarea bilaterală, Radio România are relaţii foarte bune cu numeroase instituţii de presă din întreaga lume. O denotă prezenţa în Capitală, la finele acestei săptămâni, a peste 40 de reprezentanţi ai celor mai importante organizaţii de media publice din Europa şi Asia-Pacific pentru discuţii, printre altele, despre viitorul media în era digitală, despre strategiile de protejare a drepturilor de autor sau despre combaterea ştirilor false.
Devenită, deja, o tradiție în dialogul între Europa și arealul Asia-Pacific, Conferința Media 2020 s-a impus ca una dintre cele mai deschise și constructive platforme de dialog în Europa și Asia în plan mediatic. Aceasta se desfăşoară, anual, alternativ în România şi într-o ţară din arealul Asia-Pacific. Încă de la prima ediţie, scopul evenimentului a fost acela de a familiariza difuzorii media publici cu strategii concrete menite să răspundă provocărilor noii ere digitale – anul 2020 a fost fixat ca reper, iar pentru ediţia cu numărul 5 din acest an tema aleasă a fost Crossing Borders in the Digital World.
Prezent la Bucureşti, Javad Mottaghi, secretarul general al Uniunii de Radio şi Televiziune Asia-Pacific, arăta, de altfel, că publicul are nevoie de informaţii independente, imparțiale și de încredere. Depinde de radiourile publice dacă spun adevărul și dacă îi câștigă încrederea.