Conducerea TikTok, audiată în Parlamentul European
Parlamentul European a audiat reprezentanţii TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE.
Daniela Budu, 04.12.2024, 11:30
Platforma TikTok şi-a apărat marţi, în Parlamentul European, măsurile pe care le-a adoptat pentru a combate dezinformarea în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România şi a negat că l-ar fi favorizat pe candidatul independent Călin Georgescu, care s-a clasat pe locul întâi.
În faţa Comisiei pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din PE, reprezentanţii companiei au subliniat că ‘toţi candidaţii au fost luaţi în considerare în sistem fără diferenţiere între independenţi şi cei care făceau parte dintr-un partid’.
Directoarea globală pentru Produs, Autenticitate şi Transparenţă a platformei, Brie Pegum, a precizat că dintre reţelele blocate în ultimele luni pentru conţinut politic nepermis, numai una îl susţinea pe Călin Georgescu şi aceasta avea mult mai puţini urmăritori decât altele care susţineau alţi candidaţi. A subliniat, de asemenea, că platforma a eliminat peste 66.000 de conturi false în România, circa şapte milioane de ‘like-uri’ false, aproximativ zece milioane de urmăritori falşi şi 1.000 de conturi care imitau profiluri ale candidaţilor.
La rândul său, directoarea pentru Politici Publice şi Relaţii Guvernamentale, Caroline Greer, a explicat că platforma a aplicat normele sale interne pentru procesele electorale în timpul alegerilor din România. Totodată, a adăugat că în lunile anterioare alegerilor a avut reuniuni cu diferite autorităţi ale ţării, inclusiv cu mai multe partide politice şi cu autoritatea electorală română.
În plus, a menţionat că TikTok are 95 de moderatori de conţinut români. “Privirea noastră este limitată strict la ceea ce se întâmplă pe platformă. Nu ştim ce se întâmplă în afara ei, nu ştim ce capacitate financiară au candidaţii sau ce fac în altă parte” – a precizat reprezentantul TikTok.
Europarlamentarii spun, în schimb, că răspunsurile oferite de companie nu clarifică semnele de întrebare legate de transparenţa funcţionării platformei sau de instrumentele aplicate pentru a combate manipularea.
Eurodeputatul român Dan Nica, liderul delegaţiei PSD în Parlamentul European, a reiterat, în Legislativul European, solicitarea de implicare a Comisiei Europene în anchetă. El consideră că este important ca instituţiile europene să intervină pentru a preveni utilizarea abuzivă a platformelor online în scopuri politice, care ar putea afecta procesul electoral şi încrederea cetăţenilor în democraţie.
De altfel, după primul tur al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie, România a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra platformei TikTok, în baza regulilor comunitare privind social media, care prevăd că firmele trebuie să evalueze şi să atenueze riscurile la adresa integrităţii alegerilor.
Ar mai trebui menționat că acuzaţii similare cu cele din România au fost lansate împotriva platformei TikTok şi în legătură cu alegerile parlamentare recente din Irlanda.