Condamnări răsunătoare
Al doilea cel mai răsunător caz de corupţie la nivel înalt din România, după serialul judiciar ce l-a avut ca personaj central pe fostul premier social-democrat Adrian Năstase, aflat în închisoare, este cel al potentului om de afaceri Dan Voiculescu.
Ştefan Stoica, 11.08.2014, 13:18
Povestea penală a lui Dan Voiculescu a început în 2008 şi s-a încheiat abia acum, în 2014, cu condamnarea acestuia la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani, în celebrul dosar al privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Cu complicitatea unor persoane ce vor ispăşi, la rându-le, ani grei de închisoare, Voiculescu a cumpărat institutul, situat într-o zonă rezidenţială selectă a Bucureştiului, cu puţin peste 100 de mii de euro, în condiţiile în care terenul aferent valora, la vremea respectivă, aproape 8 milioane.
Procurorii au estimat, însă, prejudiciul la 60 de milioane de euro, sumă la care au ajuns corectând valoarea terenului din momentul cumpărării de către Voiculescu în concordanţă cu boom-ul imobiliar din perioada 2003-2006. Pentru a recupera pierderea, statul a pus sechestru pe bunurile imobile ale mogulului, inclusiv pe clădirea în care se află studiourile Antena 1 şi Antena 3. Dacă prima este o televiziune generalistă, Antena 3 este un post de ştiri transformat, la scurt timp de la lansare, în instrument de propagandă în favoarea conservatorilor şi a camarazilor politici conjuncturali şi, mai ales, într-o armă media îndreptată împotriva adversarilor.
E de notorietate că marele duşman al lui Voiculescu şi ţinta favorită a atacurilor Antenei 3 este însuşi preşedintele Traian Băsescu, acuzat, repetat, că ar fi în spatele procesului finalizat vineri. Nu întâmplător, vedetele postului i-au chemat, duminică, pe simpatizanţi, la o plimbare simbolică, denumită a libertăţii”, în jurul Palatului Cotroceni, reşedinţa prezidenţială. Politicieni de stânga, apropiaţi de Dan Voiculescu şi partidul său, s-au angajat să lupte pentru libertatea de exprimare a jurnaliştilor de la Antena 3, ameninţată, potrivit acestora din urmă, de decizia instanţei.
Asociaţiile independente ale ziariştilor şi comentatorii imparţiali au subliniat, însă, că nimeni nu pune în pericol activitatea celor de la Antene, atrăgând, totodată, atenţia asupra riscului ca publicul să fie supus unui bombardament media cu efect manipulator, periculos. Cine este Dan Voiculescu, dincolo de falsa postură de victimă a regimului Băsescu? Un colaborator dovedit al Securităţii comuniste, de numele căruia se leagă misterioasa dispariţie a conturilor familiei Ceauşescu.
Exponenţial pentru modul în care s-au clădit marile averi postcomuniste, Voiculescu este, de altfel, unul din personajele documentarului intitulat Kapitalism, reţeta noastră secretă”, realizat de Alexandru Solomon la 20 de ani de la căderea dictaturii. În film, Nicolae Ceauşescu revine după două decenii şi are surpriza să constate că stâlpii noii societăţi capitaliste sunt foşti stâlpi ai comunismului, care au uzat abil de relaţiile pe care le deţineau şi, într-un sistem corupt până la putrefacţie, au devalizat ţara de tot ce era profitabil. Premonitoriu, trei dintre personajele documentarului sunt, acum, încercerate pentru delicte de corupţie. Între ei, Dan Voiculescu sau Varanul”, cum l-a numit, inspirat, un cunoscut jurnalist, pentru a evidenţia toxicitatea personajului.