Concursul Internaţional de Interpretare „George Enescu”
Pe scena Ateneului Român vor evolua, până pe 25 septembrie, unii dintre cei mai promiţători tineri artişti ai momentului, dar şi muzicieni consacraţi şi laureaţi ai ediţiilor precedente.
Mihai Pelin, 05.09.2016, 11:39
Ediţia 2016 a Concursului Internaţional „George Enescu” s-a deschis, sâmbătă, la Ateneul Român din Bucureşti, cu un Concert de gală în care solişti au fost laureaţi ai unor ediţii anterioare ale competiţiei – Anna Tifu (vioară), Valentin Răduţiu (violoncel) şi Mihai Ritivoiu (pian), alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.
Timp de trei săptămâni, vor avea loc 19 concerte şi mai multe recitaluri, susţinute de aproape 200 de tineri artişti din 38 de ţări. Ei vor trebui să interpreteze compoziţii ale lui George Enescu şi vor avea mai multe probe prin care vor încerca să convingă juriul că sunt cei mai buni. Desfăşurat într-un nou concept, Concursul din acest an aduce pe aceeaşi scenă şi artişti consacraţi – membri ai juriului, laureaţi din anii anteriori care şi-au dezvoltat o carieră internaţională, precum şi câştigătorii competiţiei din 2014.
Directorul companiei organizatoare, Mihai Constantinescu, ne oferă mai multe amănunte: “În afară de etapele concursului, mai avem şase recitaluri susţinute de trei membri ai juriului şi trei câştigători ai ediţiei precedente a concursului, precum şi concertul de gală în care vom prezenta trei laureaţi ai concursului „George Enescu” de origine română, laureaţii în ediţiile anterioare, precum şi lucrearea premiată în ediţia 2014 a concursului de compoziţie.”
Pe lângă transmisiile în direct oferite, ca în fiecare an, de Radio România, dar şi de postul public de Televiziune, la această ediţie, vor avea loc, în premieră, şi transmisii live TV în străinătate. “Trăieşte-ţi visul!” este provocarea pe care o lansează Concursul Enescu 2016. Tema este, aşadar, puterea a da viaţă visurilor, putere care îi animă şi pe tinerii concurenţi să se pregătească, să muncească şi să performeze pe scenă, în faţa juriului şi a publicului. În egală măsură, este implicat şi publicul prin intemediul unei aplicaţii inedite, care permite utilizatorilor să-şi înscrie propriul vis de viaţă pe site-ul Concursului.
Eveniment de mare amploare, Concursul George Enescu s-a impus de-a lungul timpului ca o platformă de promovare a tinerelor talente pe scena internaţională. Ministerul Culturii este un partener de tradiţie al acestei competiţii, iar valoarea totală a premiilor pentru cele patru secţiuni competiţionale – vioară, violoncel, pian şi compoziţie – este de 115.000 de euro. Concursul se desfăşoară din doi în doi ani, alternativ cu Festivalul Internaţional George Enescu.
Tot din doi în doi ani are loc şi singurul festival internaţional dedicat orchestrelor radio din Europa – RadiRo, organizat de Radio România în perioada 24 septembrie – 1 ocotmbrie. La ediţia din acest an vor susţine concerte 6 mari orchestre simfonice din Europa şi Asia.