Concluziile minivacanţei de 1 Mai şi Paşti
Autorităţile şi hotelierii din România şi-au făcut bilanţurile după minivacanţă.
Bogdan Matei, 08.05.2024, 11:30
În vacanţa dintre aşa-numita Zi a Muncii, 1 Mai, şi Paştele ortodocşilor (confesiune majoritară în România), celebrat pe 5 mai, circa 25.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi efective de la alte structuri au acţionat zilnic, pentru siguranţa cetăţenilor – a anunţat ministerul de Interne de la Bucureşti.
Aceştia au acordat o atenţie deosebită staţiunilor turistice, lăcaşurilor de cult, locurilor în care s-au organizat evenimente publice de amploare, precum şi gărilor, aeroporturilor şi altor spaţii aglomerate. Au monitorizat peste 200 de evenimente publice, la care au participat aproximativ 170 de mii de persoane. Iar în noaptea de Înviere, au patrulat pe lângă 12.200 de lăcaşuri de cult, unde au primit lumină peste 2,6 milioane de credincioşi.
Cei pe care presa îi numeşte oamenii legii au constatat o scădere a numărului de probleme înregistrate, anul acesta, în perioada minivacanţei. Faţă de anul trecut, au fost înregistrate cu 37,5% mai puţine fapte de tâlhărie şi cu 42,8% mai puţine accidente rutiere grave. Numărul persoanelor rănite în accidente a scăzut, la rândul său, cu 47,8% iar al celor decedate cu mai bine de 13 procente.
Echipajele pentru situaţii de urgenţă au desfăşurat peste 1.540 de intervenţii, dintre care peste 60 pentru stingerea de incendii. Altminteri, aproximativ 60.000 de amenzi au dat poliţiştii în minivacanţă. Valoarea acestora cumulează 24,8 milioane de lei, adică echivalentul a aproape 5 milioane de euro, după cum a anunţat, marţi, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Interne, Monica Dajbog.
Au rămas fără permis peste 4.500 de şoferi care au pus în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic, dintre care aproximativ 600 au fost prinşi după ce au consumat alcool, iar 87 după ce au consumat droguri sau alte substanţe interzise.
Autoritățile au făcut controale şi pe litoralul Mării Negre, la festivalul Sunwaves din stațiunea Mamaia, unul dintre cele mai populare evenimente de muzică techno din estul Europei. În urma raziei, ca la fiecare ediţie, polițiștii au descoperit zeci de tineri ce aveau droguri asupra lor. Acestora li s-au întocmit dosare penale. Tot la Mamaia, poliţiştii au prins şi trimis preventiv după gratii cetăţeni străini care voiau să vândă droguri de mare risc, precum ecstasy, cocaină şi ketamină.
Pe de altă parte, la Mamaia, staţiune lungă de 8 kilometri cu peste 30.000 de locuri de cazare, hotelierii se plâng că lumea n-a dat năvală în minivacanţă, iar turiştii care, totuşi, au venit, acuză preţurile foarte mari şi serviciile, adesea, foarte proaste din spaţiile de cazare şi de la restaurante.
Patronii din sectorul HORECA parează, afirmând că de câţiva ani buni nu prea mai există forţă de muncă şi cu atât mai puţin una calificată. Nici oameni pentru munci fizice nu se mai găsesc – mai spun patronii – şi toată lumea încearcă să apeleze la soluţia Asia de Sud – Pakistan, Sri Lanka, Nepal – de unde vin muncitori care se adaptează greu, din cauza barierii lingvistice şi a diferenţelor de mentalitate.