Comunitatea internaţională împotriva terorismului
Comunitatea internaţională încearcă să se mobilizeze contra jihadismului, care, din Orientul Mijlociu până în California, a însângerat din nou planeta.
Bogdan Matei, 07.12.2015, 13:05
Cotat, după o formulă consacrată, drept cel mai puternic om de pe planetă, preşedintele american, Barack Obama, e vizibil descumpănit după ce i s-a reproşat că nu a luat măsurile necesare pentru a preveni carnagiul terorist de săptămâna trecută, din oraşul californian San Bernardino. 14 oameni au murit şi 21 au fost răniţi în atacul cu puşti de asalt şi dispozitive explozive, comis de un cuplu de musulmani care s-au autoradicalizat frecventând on-line medii jihadiste.
Până în prezent, nu există niciun indiciu că asasinii au fost dirijaţi de o grupare teroristă din străinătate” – a afirmat Obama duminică, într-un discurs adresat naţiunii americane. El a promis că-i va urmări pe terorişti oriunde se găsesc. Vom distruge gruparea Statul Islamic şi orice altă organizaţie care încearcă să ne facă rău” – a dat asigurări preşedintele american, care i-a îndemnat pe musulmanii înşişi să lupte împotriva ideologiilor extremiste. Obama a lansat un apel grupurilor din industria IT să se alăture luptei contra jihadismului, cu o propagandă mai activă pe reţelele sociale.
Pe de altă parte, a precizat liderul de la Casa Albă, Statele Unite nu se vor lăsa antrenate într-un război terestru în Irak şi Siria. El şi-a apărat strategia actuală, în care loviturile aeriene sunt dublate de acţiuni la sol ale forţelor speciale, şi a afirmat că aceasta va conduce la o victorie durabilă, fără ca America să trimită peste Ocean o nouă generaţie care să lupte şi să moară pe pământ străin. Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Alianţa exclude posibilitatea desfăşurării de trupe terestre pentru a lupta împotriva Statului Islamic. Conflictul, a adăugat el, nu este un război între Vest şi lumea islamică, ci o luptă împotriva extremismului şi a terorismului.
Musulmanii sunt în prima linie a războiului. Majoritatea victimelor sunt musulmani şi mulţi dintre cei care luptă împotriva Statului Islamic sunt musulmani” – a conchis secretarul general al NATO. Opinia publică occidentală pare, însă, tot mai sceptică faţă de angajamentele politicienilor. După masacrul de luna trecută, de la Paris, soldat cu 130 de morţi, presa franceză scria că preşedintele François Hollande a câştigat în popularitate, graţie deciziilor tranşante adoptate în plină criză şi campaniei diplomatice pentru constituirea unei coaliţii antiteroriste internaţionale. Duminică, însă, partidul său socialist, care controlează şi Guvernul de la Paris, a suferit o înfrângere usturătoare în primul tur al alegerilor regionale.
Socialiştii şi-au înjumătăţit numărul de mandate din teritoriu, devansaţi categoric atât de Frontul Naţional, considerat de extremă dreaptă, cât şi de aşa-numita dreaptă tradiţională, a fostului preşedinte Nicolas Sarkozy. Pe fondul crizei migraţiei şi al riscului terorist din Europa – recunosc, fără plăcere, mulţi analişti – discursul naţionalist al şefei Frontului, Marine Le Pen, a convins o mare parte din alegătorii francezi.