Compasiune şi mobilizare după atentatele de la Paris
Liderii lumii şi-au exprimat solidaritatea cu Franţa, după atentatele teroriste de la Paris, dar şi sprijinul în războiul împotriva terorismului.
România Internațional, 16.11.2015, 12:50
Seria de atentate care au avut loc vineri seara la Paris, soldate cu peste 130 de morţi şi peste 300 sute de rănti, printre care şi români, a provocat o undă de şoc în intreaga lume. Comunitatea internaţională a condamnat atacurile, revendicate de aşa numita grupare jihadistă Statul Islamic, pe care le-a calificat drept laşe şi barbare. Liderii lumii şi-au exprimat solidaritatea cu Franţa în aceste momente dificile, dar şi sprijinul în războiul împotriva terorismului.
Într-o scrisoare adresată omologului său francez, Francois Hollande, preşedintele român, Klaus Iohannis, a subliniat că aceste atacuri trebuie să fie un semnal pentru întreaga comunitate internaţională de a arăta mai multă determinare în combaterea terorismului şi în apărarea valorilor umanităţii.
Românii şi-au manifestat solidaritatea cu familiile îndurerate în urma atentatelor şi au venit la Ambasada Franţei din Bucureşti pentru a depune flori şi a aprinde lumânări. Participanţii au cântat în cor Imnul Franţei şi au ţinut un moment de reculegere. La sediul misiunii diplomatice a fost deschisă o carte de condoleanţe în care au semnat, deja, personalităţi ale vieţii publice şi politice româneşti. Printre acestea, şi premierul desemnat Dacian Cioloş, care a declarat că Franţa are nevoie în aceste momente de susţinere şi o va găsi în UE.
Dacian Cioloş: Cred că Europa a demonstrat că niciodată teroarea şi ura nu pot să construiască. Şi tocmai pentru că nu pot să construiască ele nu pot fi durabile. Sunt momente grele pentru poporul francez şi cred că noi, românii, putem să înţelegem cu atât mai bine aceste lucruri cu cât, în urmă cu doar câteva zile, am trecut printr-o tragedie – sigur, nu de aceeaşi natură; dar atunci când îţi pierzi în masă, să spun aşa semeni, oameni pe care îi iubeşti şi oameni din jur şi care pier nevinovaţi, e greu dar tot ceea ce nu te distruge te face mai puternic”.
La Paris, în semn de solidaritate cu poporul francez, Ambasada României în Fran’a a coborât în bernă drapelul naţional. După atacurile teroriste din Paris numeroase state europene au anunţat că îşi întăresc măsurile de securitate la graniţe. De asemnea în toate ţările europene, inclusiv România a fost întărită securitatea în jurul instituţiilor şi intereselor franceze. Mai multe state şi-au sfătuit cetăţenii fie să să evite deocamdată călătoriile în Franţa, fie să fie foarte atenţi în locurile publice. Ministerul român de externe a activat o celulă de criză, iar SRI a precizat că în România nu se modifică nivelul de alertă teroristă.
Preşedinţia luxemburgheză a Uniunii Europene a convocat de urgenţă, la cererea Franţei, un consiliu extraordinar al miniştrilor justiţiei şi afacerilor interne, care va avea loc pe 20 noiembrie, la Bruxelles. Reuniunea are drept scop întărirea măsurilor luate de Uniunea Europeană împotriva terorismului