Comisia Europeană, România şi vizele pentru SUA
Românii ar mai putea aştepta doi ani, pâna să poată călători, fără vize, în SUA. Uniunea Europeană ar putea reduce acest termen.
Valentin Țigău, 07.02.2014, 14:39
Comisia Europeană a cerut Statelor Unite să ridice vizele pentru România şi pentru alte patru state comunitare ai căror cetăţeni au nevoie de viză pentru a călători în această ţară. Un regulament care a intrat în vigoare la 20 decembrie 2013 cere statelor Uniunii o reacţie comună în problema vizelor, în cazurile în care unele ţări dinafara Uniunii Europene aplică un tratament diferit cetăţenilor europeni. Conform noului regulament, Comisia poate impune, temporar, vize pentru cetăţenii ţărilor care nu ridică aceste vize.
Site-ul oficial EurActiv scrie că Bucureştiul şi celelalte patru capitale, între care Varşovia şi Sofia, trebuie să notifice Comisia, până duminică, privind situaţia curentă a accesului cetăţenilor lor pe teritoriul american. Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, afirmă, totuşi, că Bruxellesul nu are în vedere, pentru moment, să solicite, oficial, Washingtonului ridicarea vizelor. Corespondentul Radio România transmite, citându-l, că nu va exista o reacţie imediată şi că, potrivit regulamentului, Comisia are la dispoziţie doi ani pentru a analiza solicitările celor cinci state.
Potrivit agenţiei Mediafax, Ministerul Român de Externe ar fi notificat, deja, instituţiile europene cu privire la acele state, printre care şi SUA, care nu respectă regimul de reciprocitate în materie de scutire de vize faţă de cetăţenii români. Totodată, ministerul precizează că vor fi continuate negocierile bilaterale cu Statele Unite pe tema restricţiilor impuse statelor terţe, în vederea obţinerii reciprocităţii în materie de vize. România, afirmă diplomaţii de la Bucureşti, are un dialog constant şi substanţial cu Statele Unite, inclusiv în cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, care abordează şi problematica vizelor.
Ultima reuniune a acestui grup, în care s-a discutat tema admiterii României în programul Visa Waiver, a avut loc în ianuarie 2014. Rata de refuz a cererilor de viză, care este una dintre condiţiile pentru ridicarea vizelor, a cunoscut, în ultimul timp, cea mai mare reducere, de la 17%, în 2012, la 11,5%, în 2013. În prezent, Bulgaria, Cipru, Croaţia, România şi Polonia sunt singurele ţări din Uniunea Europeană ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite. De asemenea, bulgarii şi românii sunt singurii cetăţeni din UE care nu pot călători, fără vize, în Canada.