Comisia Europeană, în căutarea formulei
România şi-a făcut cunoscută propunerea pentru portofoliul ce-i va reveni în noua Comisie Europeană. Nominalizarea făcută de Bucureşti intră într-un context mai amplu, în care negocierile pe tema structurii viitoarei Comisii nu se anunţă deloc simple.
Florentin Căpitănescu, 04.08.2014, 12:13
După câteva săptămâni în care presa de la Bucureşti a speculat pe tema neînţelegerilor dintre şeful statului, Traian Băsescu, şi premierul Victor Ponta pe tema propunerii Romaniei pentru funcţia de comisar european, cel din urmă a făcut lumină.
Premierul Ponta i-a trimis noului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare în care l-a informat că România doreşte ca actualul său reprezentant, Dacian Cioloş, cel care ocupă portofoliul Agriculturii, să primească un nou mandat.
Cu o reputaţie excelentă, deopotrivă, la Bruxelles şi Bucureşti, Cioloş este considerat artizanul Politicii Agricole Comune (PAC), un program gigant menit să reformeze domeniul la nivelul întregului spaţiu comunitar. Agricultura este, însă, un portofoliu fundamental, care, anual, gestionează circa 50 miliarde de euro, adică aproape 40% din bugetul UE, aşa că interesele din jurul său, care implică şi alte state membre, sunt pe măsură. Prestaţia pe care a avut-o în acest mandat, susţin observatorii de la Bucureşti, îl recomandă pe Cioloş pentru confirmarea în funcţie, un demers ce intră, totuşi, într-o dezbatere mai largă, în care relevanţi sunt şi alţi factori. Cum este, de exemplu, echilibrul de gen pe care Junker trebuie să-l realizeze în configuraţia viitorului său cabinet.
Într-o perioadă în care se vorbeşte mai aprins ca oricând despre ponderea şi rolul femeilor în structurile Uniunii, arhitectura Comisiei Europene – instituţie de prim rang, alături de Parlamentul European – trebuie să fie expresia parităţii bărbaţi-femei.
Deşi, aparent, pare o discuţie mai degrabă tehnică, ce-n alţi ani nu a avut o astfel de greutate, echilibrul de gen riscă să ducă, aşa cum a confirmat, deja, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, la eşecul votului de învestitură al noii Comisii Europene, programat în octombrie. Misiunea lui Juncker se anunţă, aşadar, una dificila, mai ales că, după cum el însuşi a declarat, membrii cabinetului trebuie să corespundă şi unor înalte criterii profesionale.
Pentru Juncker, echilibristica la care este obligat, având, de-o parte şi de alta, paritatea bărbaţi-femei şi, respectiv, durele criterii de competenţă profesională, este considerată piatra de încercare a începutului de mandat. Iar lucrurile nu sunt deloc roz pentru Juncker, în condiţiile în care foarte puţine state membre au răspuns apelului său de a prezenta propuneri de femei-comisar.