Comisia Europeană despre sistemul judiciar din România
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a dat asigurări, la Bucureşti, că toate informaţiile primite de Bruxelles până acum în ce priveşte justiţia din România au fost conforme cu realitatea.
Corina Cristea, 02.03.2018, 12:21
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare şi statul de drept, a venit, joi, la Bucureşti, a cerut şi a avut întâlniri cu toţi cei implicaţi în chestiunea justiţiei, ca să nu mai existe îndoieli că la Bruxelles nu ajung informaţii corecte, a precizat oficialul european. Frans Timmermans a discutat cu şeful statului, Klaus Iohannis, cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, cu premierul Viorica Dăncilă, cu reprezentanţi ai sistemului judiciar şi cu membrii Comisiei parlamentare pentru modificarea legilor justiţiei.
Vizita survine în contextul evaluărilor pe care Comisia Europeană le face cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei şi la scurt timp după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. România a făcut progrese considerabile în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, dar nu trebuie acum să dea înapoi, a declarat oficialul european, la finalul seriei de întrevederi de la Bucureşti: „În ultimii 20 de ani aţi câştigat atât de multe lucruri, aţi obţinut multe lucruri în ultimii 11 ani de la aderarea României la UE şi datorită MCV. E ca şi cum aţi fi alergat la un maraton şi sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi în continuare, dar nu în direcţia greşită. Sunteţi aproape de final, nu începeţi să alergaţi în direcţia opusă. Ambiţia pe care Comisia o are cu ridicarea MCV în 2019 va putea fi îndeplinită. E nevoie ca toţi cei implicaţi să muncească împreună şi nu unii împotriva celorlalţi.”
Potrivit lui Timmermans, Mecanismul de Cooperare şi Verificare poate fi încheiat doar dacă se respectă condiţionalităţile. Referindu-se la posibila demitere a Codruţei Kovesi de la şefia DNA, Timmermans a declarat că verificarea magistraţilor trebuie făcută de magistraţi, atunci când există suspiciuni, şi nu de factori politici. Acesta este un principiu deosebit de important – separarea puterilor în stat – a subliniat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene. El a dat asigurări că nu se pune problema activării articolului 7 din Tratatul Uniunii, care prevede suspendarea dreptului de vot, pentru că în România statul de drept nu este în pericol iminent, ca în Polonia. Sistemul judiciar este independent pe deplin şi funcţionează eficient, a declarat şi preşedintele Klaus Iohannis, care a apreciat că, în ultimii ani, democraţia s-a consolidat semnificativ în România, iar spiritul civic al societăţii româneşti se manifestă tot mai activ, ceea ce arată o maturizare a acesteia.