Comisia Europeană, confirmată de Parlamentul European
Noua Comisie Europeană condusă de Jean-Claude Juncker pune accentul pe creştere economică, investiţii şi creare de locuri de muncă.
Roxana Vasile, 23.10.2014, 12:28
Miercuri, la Strasbourg, s-a consumat ultimul act necesar pentru ca noua Comisie Europeană să-şi înceapă activitatea pe 1 noiembrie, aşa cum era prevăzut. Cu 423 de voturi pentru, 209 împotrivă şi 67 de abţineri, Parlamentul European a învestit echipa condusă de preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, nu înainte ca acesta să-i prezinte componenţa finală şi programul politic după care intenţionează să-şi ghideze acţiunile în următorii cinci ani. Fie reuşim să-i recâştigăm, fie vom eşua şi, atunci, ne îndepărtăm de construcţia europeană” – a punctat în hemiciclul de la Strasboug creştin-democratul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care s-a declarat convins că echipa sa este a ultimei şanse pentru recâştigarea încrederii cetăţenilor europeni.
Într-o Uniune Europeană în care persistă criza, Juncker a anunţat că, până la sfârşitul anului, va prezenta un plan de investiţii pe trei ani de 300 de miliarde de euro pentru a impulsiona creşterea economică şi, implicit, crearea de locuri de muncă. În viziunea preşedintelui, până în 2013, al Euro-Grupului, investiţiile la nivel naţional şi al întregii Uniuni vor trebui să meargă mână în mână cu credibilitatea fiscală şi reformele structurale. Între timp, guvernele statelor membre ale Uniunii ar trebui să-şi ţină în continuare sub control deficitele bugetare.
Investiţiile sunt extrem de necesare pentru economia reală – a precizat şi social-democrata Corina Creţu, care a fost propusă de România în noua Comisie Europeană. Ea va ocupa fotoliul de comisar pentru pentru politici regionale. Din această poziţie, dna Creţu a punctat că una din priorităţile sale va fi să caute noi căi pentru a creşte absorbţia fondurilor europene de către statele membre, prin transferul de bune practici dinspre ţări precum Polonia şi Portugalia, către altele, precum România şi Bulgaria. Am trăit cea mai mare parte a vieţii mele într-o ţară care s-a bucurat de o creştere economică impresionantă graţie instrumentelor de pre-aderare ale Uniunii. Am văzut cu ochii mei efectele pe care politicile de coeziune le au asupra vieţilor oamenilor obişnuiţi – a spus Corina Creţu.
Dar, odată cu criza, motoarele economice ale Europei au încetinit, discrepanţele economice dintre regiunile Europei au crescut, or acum trebuie muncit de două ori mai mult pentru a readuce economia pe făgaşul său şi pentru a genera locuri de muncă.
Jean-Claude Juncker spunea că există în Uniunea Europeană un al 29-lea Stat Membru, cel al şomerilor, majoritatea dintre ei oameni tineri. Noul comisar european pentru politică regională, Corina Creţu, îi asigură că, la preluarea mandatului, la ei se va gândi în acţiunile sale.