Comisarul european pentru justiţie la Bucureşti
Comisarul european pentru justiţie a lăudat, la Bucureşti, reformele României în domeniul Justiţiei, subliniind, însă, că mai sunt, încă, lucruri de făcut.
Corina Cristea, 01.03.2016, 13:41
Bucureştiul continuă măsurile privind reforma justiţiei şi şi-a fixat ca prioritate respectarea recomandărilor conţinute în ultimul raport al Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Este declaraţia ministrul justiţiei, Raluca Prună, după o întrevedere, la Bucureşti, cu comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova. Cei doi oficiali au arătat, de asemenea, că reforma în domeniu trebuie să continue.
Comisarul european Vera Jourova: România şi românii au făcut eforturi susţinute în lupta împotriva corupţiei şi pentru a proteja independenţa justiţiei, iar progresele înregistrate sunt încurajatoare. În acest sens, am discutat despre cum poate fi consolidat în continuare sistemul judiciar din România. Am vorbit şi despre modul în care justiţia poate contribui la lupta împotriva terorismului şi la întărirea securităţii. Am avut şi un schimb de opinii referitor la lupta împotriva fraudelor cu bani europeni – instituţiile naţionale abilitate vor ajuta la depistarea celor care fură bani din bugetul Uniunii şi sunt recunoscătoare că Guvernul României ne susţine şi lucrează împreună cu noi.”
Referitor la recuperarea prejudiciilor create prin infracţiuni, Věra Jourová a vorbit despre promovarea Parchetului European: Nu este vorba doar de bani, ci şi de încrederea oamenilor. Am văzut statisticile şî milioane de euro au fost furate sau au dispărut prin corupţie, iar oamenii aşteaptă ca banii să fie recuperaţi pentru că sunt banii plătitorilor de taxe.”
Agenda europeană şi proiectele pe care România le susţine s-au aflat, de asemenea, în discuţie. Ministrul Raluca Prună: România este un susţinător tradiţional al instrumentelor de promovare a unui spaţiu de justiţie, libertate şi securitate consolidat. Am discutat cu precădere despre proiectele privind procurorul european, România fiind în favoarea unei instituţii şi unei abordări foarte ambiţioase în acest sens, dar şi despre alte proiecte aflate pe agenda europeană care ţin de o securitate cât mai mare a cetăţenilor europeni, cum ar fi proiectele privind combaterea terorismului sau a spălării banilor.”
Comisarul european a precizat că în 2017 se va decide dacă va fi continuată monitorizarea reformelor din România si va fi păstrat Mecanismul de Cooperare şi Verificare ori va fi instituit un alt instrument.