Comerț în creștere, dobânzi în scădere
Comerțul este în creștere în România, iar cel cu produse agricole are rezultate mai bune decât în 2022. Totodată, analiștii se așteaptă ca ratele românilor să scadă.
Daniela Budu, 25.04.2023, 11:59
În România, afacerile din domeniul comerţului au înregistrat o creştere de 9 procente în primele două luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2022, arată cele mai noi date ale Institutului Național de Statistică. Potrivit acestora, în februarie faţă de ianuarie comerţul cu produse agricole a avut un plus de aproape 27%, în timp ce cel cu alimente a crescut cu doar 4,6%. Aceşti indicatori sunt importanţi, este de părere analistul economic Constantin Rudniţchi, pentru că arată dinamica economiei şi a consumului.
Constantin Rudniţchi: “Putem remarca faptul că, în pofida acestor discuţii şi nemulţumiri legate de cerealele ucrainene, anul acesta, cel puţin zona de comerţ cu produse agricole, este pe primul loc în materie de creştere, ceea ce arată că există o zonă destul de dinamică în acest domeniu. Vedem şi cifrele mai mici ale produselor alimentare. Este cu siguranţă reflexul unei inflaţii care a cuprins aceste produse alimentare şi sigur că această cifră de creştere mai mică ne arată că şi consumul încetineşte. Ne puteam aştepta la această situaţie, pentru că inflaţia aproape că îi obligă pe consumatori să îşi mai reducă consumul sau să cumpere produse mai ieftine.”
În plus, spune analistul Constantin Rudniţchi, în următoarea perioadă ar putea avea loc o încetinire a activităţilor din domeniul comerţului, în condiţiile în care inflaţia rămâne ridicată, iar prognozele de creştere economică sunt în scădere faţă de cele de anul trecut. Potrivit INS, rata anuală a inflaţiei a scăzut la puțin peste 14,5% în martie, de la 15,5% în februarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu peste 21 de procente, iar cele nealimentare și serviciile cu 11 procente.
Totuși, Banca Naţională a României se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să scadă mai repede decât s-a anticipat anterior, în special începând din trimestrul al treilea al acestui an, pe fondul prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie.
Pe de altă parte, Banca Centrală anunță că indicii ROBOR își continuă tendința de scădere, iar ratele ar urma să scadă ușor de la jumătatea anului. ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează coșul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la cea mai mică valoare din iulie anul trecut. La începutul lui 2023, indicele era de peste 7,5 procente. Potrivit datelor Băncii Naționale, și ROBOR la șase luni, utilizat pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut sub șapte procente pe an.