Comemorarea Holocaustului în România
La şapte decenii de la masacrarea a milioane de evrei europeni, tragedia Holocaustului a fost rememorată la Bucureşti.
Bogdan Matei, 09.10.2013, 12:23
Ca şi în anii trecuţi, România a fost una dintre ţările care au comemorat, în mod oficial, Holocaustul antievreiesc din timpul celui de al doilea război mondial.
Marţi, întrunită în şedinţă solemnă, Camera Deputaţilor de la Bucureşti a adoptat o Declaraţie prin care reafirmă, între altele, hotarârea parlamentarilor de a susţine acţiunile de combatere a xenofobiei si antisemitismului. De asemenea, deputaţii solicită Guvernului să acorde întreaga susţinere pentru continuarea programelor de comemorare a victimelor Holocaustului, pentru că, aşa cum subliniază Declaraţia, asumarea trecutului reprezintă un moment al responsabilităţii”.
Reprezentant al minorităţii evreieşti în Parlament, deputatul Aurel Vainer a salutat faptul că Legislativul a adoptat o lege importantă, ce vizeaza combaterea rasismului şi xenofobiei. Prezent la şedinţă, ambasadorul statului Israel, Dan Ben Eliezer, a apreciat, la rându-i, legislaţia adoptată în România împotriva negării Holocaustului şi a declaraţiilor antisemite.
Pe plan continental, comemorarea Holocaustului este marcată, anual, în Ziua internaţională de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului, 9 noiembrie. La această dată, în 1938, în Germania, guvernată, deja, de cinci ani de nazişti, demonii crimei antisemite s-au dezlănţuit în progromul din aşa-numita Noapte de cristal, când câteva sute de evrei au fost ucişi. Acesta e considerat momentul declanşator al Holocaustului, tragedia soldată cu şase milioane de victime.
Pentru România, însă, data cu o semnificaţie particulară este 9 octombrie 1941. Atunci, regimul mareşalului Ion Antonescu, aliatul lui Hitler în războiul antisovietic, a declanşat deportarea evreilor din provinciile răsăritene Basarabia şi Bucovina în Transnistria vecină. Statistici contradictorii atestă că între 250 şi 300 de mii de evrei au murit după deportare.
Ignorat metodic, când nu de-a dreptul negat în perioada dictaturii comuniste, Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române abia în 2004, pe baza concluziilor formulate de o Comisie specială infiinţată de Preşedinţie. Cotat, alături de hecatomba comunistă ulterioară, drept cel mai tragic episod din istoria modernă a ţării, Holocaustul a însemnat, pentru români, nu doar vinovăţie şi ruşine, ci şi curaj, omenie şi eroism.
De la fosta Regină Mamă Elena la oameni de rând, nu sunt puţini românii care au salvat evrei din Holocaust şi au fost recunoscuţi de statul Israel ca drepţi între popoare.