Comemorarea eroilor Revoluţiei române
La 24 de ani de la Revolutia romana anticomunista, evenimentele tragice care au avut loc la Bucuresti si in alte orase ale tarii sunt evocate de participanti si comentate, diferit, de opinia publica.
Valentin Țigău, 23.12.2013, 12:06
In Romania, continua manifestarile comemorative dedicate Revolutiei anticomuniste din decembrie 1989. Dupa fuga dictatorului Nicolae Ceausescu si a sotiei sale, Elena – care urmau sa fie judecati si executati, pe 25 decembrie si dupa constituirea, pe 22 decembrie, a Frontului Salvarii Nationale, ca nou organ al puterii, au urmat lupte de strada intre revolutionari si forte loiale fostului regim, asimilate unor asa-zisi teroristi”.
Aceştia au atacat puncte vitale ale vietii social-politice: radioul si televiziunea, compania de telefoane, ministere, aeroporturi si spitale. S-au distribuit arme civililor dar s-a creat si o stare de panica, despre care s-a afirmat, ulterior, ca a fost indusa, cu buna stiinta. Noua conducere, in frunte cu Ion Iliescu, a facut apel la populatie sa iasa in strada, pentru a apara cuceririle revolutionare. Au fost inregistrate si incidente regretabile, ca in cazul Aeroportului Otopeni, cel mai mare din ţară, unde aparatorii, crezand ca sunt atacati, au deschis focul asupra intaririlor venite sa-i sustina, omorand, pe 23 decembrie, zeci de militari nevinovati.
In total, in Revolutia romana, si-au pierdut viata peste 1100 de persoane. In noaptea de 22/23 decembrie, a murit, in Bucuresti, sub senilele unui tanc si ziaristul francez Jean-Louis Calderon, de la Canal 5. Schimburi de focuri soldate cu raniti s-au inregistrat inclusiv la Radiodifuziunea Romana, devenita, in acele zile, din canal de propaganda comunista, in principal mijloc de comunicare intre populatia tarii si revolutionari.
Evenimentele de la Bucuresti au fost intens mediatizate de presa internationala, care a avut sansa sa transmita în direct prima revolutie, iar schimbarile politice au fost repede salutate de liderii mondiali, de la Gorbaciov la Bush si de la Mitterand la Thatcher. Astazi, dupa 24 de ani, Revoluţia mai aprinde, încă, spriritele, atât în rândul celor care au ieşit în stradă, crezand într-un ideal cât şi în al acelora care o cataloghează drept lovitură de stat.
Unii isi amintesc momentele acelea : “A fost tragic: oameni morţi… Am sperat că România se va ridica, în continuare, de la nivelul de trai care era în 89, libertate am obţinut. Am obţinut libertatea /…/ ne-am călcat demnitatea în picioare, unii la alţii… Nu m-a chemat nimeni, am venit singur. Am stat până pe 2 ianuarie pentru libertate, liber la cuvânt, la toate.” Manifestarile comemorative se vor incheia, la 25 decembrie, odata cu sarbatoarea crestina a Craciunului.