Combaterea evaziunii fiscale în panificaţie
Poliţia a început o campanie menita sa combata evaziunii fiscale în domeniul panificatiei, dupa ce, de la 1 septembrie, a scăzut taxa pe valoare adăugată la pâine, de la 24 la 9%. Masura vizează tocmai reducerea evaziunii fiscale.
Leyla Cheamil, 24.09.2013, 11:55
Guvernul român condus de social-democratul Victor Ponta anunţa, în vară, o serie de măsuri menite să reducă evaziunea fiscala şi să crească veniturile la bugetul de stat. Una dintre aceste măsuri puse în aplicare de la 1 septembrie este scăderea taxei pe valoare adăugată la pâine, de la 24 la 9%, şi a fost luată în condiţiile în care evaziunea fiscală la produsele de panificaţie ajungea şi la 80% în lanţul economic al produselor. Premierul a anunţat, la câteva zile de la data intrării în vigoare a măsurii, că circa 75-80% dintre companiile de panificaţie au redus preţul pâinii cu 15% şi că micii producători au menţinut, în general, preţurile şi doar câteva firme au scumpit produsele. Impactul negativ al deciziei de reducere a TVA la produsele de panificaţie fusese calculat la 100 de milioane de lei, însă acesta va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi la bunuri de lux, introduse tot din septembrie.
Totuşi, recent, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a susţinut că impactul negativ determinat de reducerea taxei pe valoarea adăugată la produsele de panificaţie va fi mult mai mic decât cel estimat iniţial.
Datele Consiliului Concurenţei arată că reducerea TVA la 9% pentru panificaţie a avut ca efect scăderea cu circa 6% a preţului de vânzare a pâinii la raft, jumătate din diferenţa de preţ rezultată la un TVA de 24%, astfel că încasările la producători şi în zona de retail au crescut. Si pentru că brutarii vor să scoată bani negri din pâine alba, în baza măsurii de reducere a TVA la produsele de panificaţie, poliţia a început o campanie care a vizat combaterea evaziunii fiscale în domeniu.
Poliţiştii au efectuat sute de controale la firmele care produc şi comercializează produse de panificaţie şi au urmărit legalitatea înregistrării în contabilitate a operaţiunilor, îndeosebi a celor privind achiziţia materiei prime. In capitală, una dintre găselniţele producătorilor de paine care vor să fenteze fiscul este aceea că brutarii nu trec în registre numărul real de pâini pe care le produc şi, în plus, vânzătorii nu dau bon la fiecare produs. Mai mult, politiştii care au verificat mai multe fabrici de pâine i-au demascat pe patronii necinstiţi pe baza facturii la gaze. Astfel, unele unităţi consumaseră într-o luna gaz cât pentru un anumit numar de produse de panificaţie, dar au declarat unul mult mai mic.
Tradiţional, pâinea este unul dintre alimentele de baza al românilor. Insă, în iulie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma că potrivit, datelor oficiale, românii mănâncă tot mai puţină pâine. Dacă în anii 1999 – 2000 consumul era de 1,8 milioane de tone, în 2010 acesta ajungea la 558.000 de tone.