Colaborarea româno-germană
Premierul român, Dacian Cioloş, şi cancelarul german, Angela Merkel au discutat, joi, la Berlin, pe tema relaţiilor bilaterale, precum şi perspectiva României de a deveni membră a spaţiului european de liberă circulaţie, Schengen.
Valentin Țigău, 08.01.2016, 13:15
Momentul de vârf al vizitei oficiale pe care primul ministru român, Dacian Cioloş, a făcut-o, joi, la Berlin, l-a constituit dialogul cu cancelarul german, Angela Merkel. Tema principală au constituit-o relaţiile romano-germane, preponderent în domeniul economic. La Bucureşti, Germania este considerată unul dintre cei mai importanţi parteneri, inclusiv în contextul în care schimburile economice depăşesc, anual, 20 de miliarde de euro. Cancelarul german a precizat că Berlinul consideră România un partener important.
Angela Merkel: ‘Discuţiile noastre s-au axat pe modul cum putem îmbunătăţi cooperarea economică. Deja, avem o colaborare cu Ministerul Economiei iar în primavară vor exista noi activitati care vor intensifica cooperarea economică româno-germană. Pentru aceasta, condiţia este ca sistemul juridic să continue să fie îmbunătăţit în România. O a doua condiţie este combaterea corupţiei, domeniu în care s-au înregistrat progrese vizilbile. Odată cu eliminarea corupţiei, se poate vorbi despre progres economic şi o îmbunătăţire a nivelului de trai în România’.
Premierul român afirmă, la rândul său, că Bucureştiul a obţinut rezultate vizibile în combaterea corupţiei. Dacian Cioloş: “În lupta împotriva corupţiei, România a facut eforturi semnificative în aceşti ultimi ani, progresele încep să se vadă în societate. Guvernul este hotărît să continue trendul pozitiv şi ne aşteptam ca viitorul raport pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie al Comisiei Europene să reflecte aceste evoluţii pozitive, inclusiv în decizia pe care statele membre ar urma să o ia în privinţa aderării României la Schengen.’
România aşteaptă de mai mulţi ani undă verde pentru intărirea în Schenghen, considerând că a îndeplinit toate condiţiile de aderare şi că acţionează, deja, ca un stat membru al acestui spaţiu, în privinţa controlului frontierelor. În contextul provocărilor recente lansate de emigraţia masivă, cancelarul german crede că spaţiul Schengen trebuie păstrat şi întărit.
Angela Merkel: ‘Schengen este apreciat de cetăţenii europeni. Şi de aceeea trebuie să facem totul să fie păstrat şi să dăm posibilitatea ţărilor care vor să intre în Schengen să devină membre ale spaţiului şi este important că România a luat multe măsuri de securizare a frontierelor externe.’ O atenţie specială în cadrul vizitei premierului român la Berlin a fost dată şi problemelor comunităţii româneşti din Germania cifrată, oficial, la peste 250 de mii de persoane.
O întâlnire cu reprezentanţii acesteia, la Ambasada României, a dat ocazia premierului Cioloş să anunţe că îşi va păstra independenţa politică până la sfârşitul mandatului şi că nu va candida la alegerile legislative din aceata toamnă.