Coeziune şi fonduri europene
Politica de coeziune a Uniunii Europene şi fondurile sale reprezintă, în prezent, principala sursă de investiţii publice în multe state membre.
Corina Cristea, 31.10.2013, 11:48
Politica de coeziune a Uniunii Europene şi fondurile sale reprezintă, în prezent, principala sursă de investiţii publice în multe state membre; ele constituie principalul instrument comunitar de a realiza priorităţile cheie pentru stimularea creşterii şi creării de locuri de muncă, susţinând o economie mai puţin poluantă, agenda digitală, inovarea şi cercetarea.
Declaraţia a fost făcută de comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, potrivit căruia reformele propuse vor crea cadrul pentru realizarea acestui lucru. Ele presupun o nouă concentrare, strategie şi o nouă disciplină în modul în care investiţiile sunt folosite pentru ca impactul lor să fie maximizat.
Prezent la Bucureşti, unde a participat la forumul privind strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, comisarul european a apreciat că acordul de parteneriat pentru noul exerciţiu financiar 2014-2020 între România şi Comisia Europeană ar putea fi semnat în prima parte a anului viitor, după ce vor fi finalizate ultimele elemente strategice. Hahn a apreciat progresele realizate de România, care a reuşit să atingă un grad de absorbţie a fondurilor europene de 25%, dar a subliniat că autorităţile au încă mult de recuperat la acest capitol.
În această săptămână, Parlamentul European a primit propunerea de compromis asupra pachetului legislativ privind politica europeană de coeziune pentru următorii şapte ani. Comisarul Hahn spune că este vorba despre un pas decisiv spre finalizarea reformei în domeniu şi că se aşteaptă ca Parlamentul să aprobe documentul cât mai repede. Doar pe baza acestui document pot fi alocate cele peste 320 de miliarde de euro fonduri europene pentru următorii şapte ani, iar de aceea decizia este aşteptată de cetăţenii europeni, de autorităţi şi de investitori, a subliniat comisarul Hahn.
Ultimele puncte asupra cărora s-a căzut de acord la negocierile între reprezentanţii ţărilor membre au fost legate de condiţiile macroeconomice pentru acordarea banilor europeni, criteriile de performanţă şi pentru prefinanţarea proiectelor şi rata de cofinanţare din partea Uniunii Europene, care va putea creşte până la 85% în anumite situaţii. Scopul declarat al politicii de coeziune este de a reduce decalajele de dezvoltare între regiuni, prin crearea de locuri de muncă, promovarea competitivităţii şi creşterii economice.
Forma definitivă a documentului va fi cunoscută după ce va primi votul plenului Parlamentului European. Dacă acesta va fi dat până la sfârşitul anului, noile programe vor putea fi implementate chiar din luna ianuarie 2014.