Codul vamal unional intră în funcţiune
Autorităţile fiscale din România vor aplica, de la 1 mai, un cod vamal european, care stabileşte proceduri armonizate la nivelul întregii Uniuni Europene, cu scopul de a înlesni activităţile comerciale.
Valentin Țigău, 19.04.2016, 13:08
De la 1 mai, ţările Uniunii Europene vor aplica aceleaşi reguli vamale, indiferent de statul membru în care sunt declarate mărfurile. Aceasta este principala prevedere a Codului Vamal Unional care intră în vigoare la 1 mai 2016. Astfel, odată ce au fost indeplinite formalităţile vamale, mărfurile pot circula liber sau pot fi comercializate pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
În baza acestui document, se preconizează ca, până în 2020, să se treacă la vama electronică, respectiv toate aspectele legate de activitatea din vămi să se desfăşoare prin sisteme informatice integrate. Potrivit specialiştilor, Codul Vamal comunitar a apărut pentru prima dată în 1992, însă, de la acel moment, a intervenit o informatizare puternică, dar şi o schimbare a comerţului, care au impus modificarea acestuia.
Agenţii economici implicati în operaţiuni de comerţ exterior sunt direct afectaţi de noile prevederi legislative; în consecinţă, întelegerea acestor schimbări, implementarea lor corectă şi din timp este esenţială pentru România – poartă de intrare a mărfurilor către Europa Centrală şi de Est. Pentru autorizaţiile vamale emise, respectiv operaţiunile vamale iniţiate înainte de această dată, Comisia Europeană pregăteşte măsuri tranzitorii pentru a acorda posibilitatea agenţilor economici de a-şi continua activitatea, cât şi de a se asigura respectarea noilor prevederi.
De asemenea, potrivit noului Cod Vamal Unional, operatorul economic va avea posibilitatea de a trimite clarificări şi completări, înainte de a se adopta o eventuală decizie nefavorabilă lui de către Direcţia Generală a Vămilor. „Noul Cod vamal va facilita activitatea comercială şi va asigura protecţia pieţei interne. Cooperarea directă mai rapidă cu partenerii comerciali va securiza lanţurile de aprovizionare şi va simplifica relaţia dintre mediul de afaceri şi autorităţile vamale.
Implementarea Noului Cod Vamal asigură, totodată, premisele unui control vamal mai simplu şi mai rapid, până în anul 2020″, a declarat, în context, Eugen-Dragos Doroş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din România.