Clarificări după alegeri
PSD este marele câştigător al alegerilor europene şi locale de duminică.
Ştefan Stoica, 11.06.2024, 12:20
Social-democraţii români au motive de satisfacţie după alegerile locale şi europarlamentare de duminică pentru că rezultatele acestora le permit să negocieze de pe o poziţie favorabilă viitoarele aranjamente politico-electorale înainte de scrutinul prezidenţial din septembrie şi cel legislativ din decembrie. PSD a câştigat detaşat bătălia pentru primării, consilii locale si judeţene, iar împreună cu partenerul liberal de la guvernare a obţinut aproape jumătate din voturile pentru fotoliile de eurodeputaţi.
Preşedintele social-democrat şi premier în funcţie, Marcel Ciolacu, nu exclude o alianţă politică cu liberalii, dar nu ia în calcul varianta ca PSD să nu aibă candidat la prezidenţiale. Liberalii sunt în scădere evidentă de turaţie, au pierdut câteva consilii judeţene tocmai în favoarea partenerului social-democrat, dar rămân, aşa cum sublinia prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan, principala forţă de dreapta a României, cu aproape 30 de procente la votul politic.
Şi pentru că PNL e un partid responsabil, nu va crea haos şi dezechilibre interne ieşind de la guvernare, aşa cum s-a speculat după rezultatele nu tocmai bune în alegeri, a dat asigurări Bogdan.
La votul pentru primării şi consilii se situează pe poziţia a treia UDMR, cu aproape 7 procente, graţie disciplinei proverbiale de care dă dovadă electoratul maghiar din Transilvania. Sunt cele mai bune rezultate obţinute de UDMR în ultimii 20 de ani, spune preşedintele Kelemen Hunor. UDMR a obţinut reprezentare şi în Parlamentul European.
Cu aproape 15 procente caştigate la scrutinul pentru legislativul comunitar, suveraniştii ultranaţionalişti de la AUR revendică, prin vocea preşedintelui George Simion, statutul de principal partid de opoziţie din România. Simion a declarat că Alianţa pentru Unirea Românilor va ocupa 6 fotolii de eurodeputaţi, va avea consilieri în toate judeţele cu excepţia Harghitei şi Covasnei, unde trăiesc în mare majoritate etnici maghiari, si va ataca încrezătoare alegerile prezidenţiale.
Mai puţin de 9% voturi primite în scrutinul europarlamentar, primării importante pierdute şi, în general, un vot politic foarte slab, este bilanţul dezastruos al USR, partidul fanion al Dreptei Unite, la alegerile comasate de duminică. Liderul Uniunii Salvaţi România, Cătălin Drulă, şi-a asumat eşecul şi a anunţat că renunţă la şefia partidului, care va fi preluată interimar de Dominic Fritz, primarul reales al Timişoarei.
Dreapta Unită rămâne, totuşi, o forţă în Bucureşti, unde e prima la Consiliul municipal şi l-a susţinut pe primarul reales, Nicuşor Dan.
În schimb, REPER, formaţiunea centristă creată de fostul premier Dacian Cioloş, a ratat toate obiectivele. Cazurile celor două demonstrează că, pentru a avea succes în politică, nu e suficient să fii ghidat de principii şi valori. Iar uneori e chiar contraindicat, dovadă faptul că Partidul S.O.S. România, o dizidenţă AUR pro-rusă şi anti-UE, conspiraţionistă şi agresivă, va trimite la Strasbourg doi reprezentanţi.