Cine va fi prim-ministru în Republica Moldova?
Situaţia politică se menţine complicată în Republica Moldova, majoritar românofonă.
Ştefan Stoica, 24.02.2021, 11:28
Victoria Maiei Sandu la scrutinul prezidenţial de anul trecut a redeschis calea europeană pentru micul stat ex-sovietic majoritar românofon vecin cu România. Iar primele gesturi şi acţiuni ale noului lider de la Chişinău, între care şi primirea preşedintelui român, Klaus Iohannis, i-au confirmat intenţia de a reface legăturile cu Bucureştiul şi Bruxellesul, suspendate, practic, în timpul precedentei administraţii socialiste.
Totuşi, entuziasmul provocat de alegerea sa a fost temperat de analizele care arătau că, în condiţiile unui Legislativ ostil şi ale unor puteri constituţionale limitate, Maiei Sandu îi va fi greu, dacă nu cumva imposibil, să reuşească în demersul său reformator. Soluţia ar reprezenta-o alegerile anticipate, urmate de instalarea unui Guvern care să-i fie partener. Deocamdată, acest scenariu pare improbabil.
Marţi, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat neconstituţional decretul prin care Maia Sandu a delegat-o, din nou, pe Natalia Gavriliţă cu formarea unui nou Guvern. Curtea a cerut, totodată, fracţiunilor parlamentare şi instituţiei prezidenţiale să recurgă la noi consultări pentru desemnarea unui prim-ministru, mai ales că şefa statului nu a numit un candidat susţinut de o majoritate parlamentară. Maia Sandu anunţase pe 11 februarie, după consultările cu grupurile parlamentare, că a propus-o, din nou, pe Natalia Gavriliţă, respinsă, deja, o dată, în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru, forţând practic posibilitatea declanşării alegerilor legislative anticipate.
După hotărârea Curţii, Maia Sandu a comparat actuala situaţie din Republica Moldova cu cea de la sfârşitul anului 2015, când fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, şi-a creat o majoritate parlamentară apropiată lui şi preşedintele Nicolae Timofti a fost nevoit să numească un candidat al acestei majorităţi la funcţia de prim-ministru. Ea pledează, în continuare, pentru alegeri parlamentare anticipate şi le-a cerut deputaţilor, cităm „care nu sunt prinşi în mrejele mafiote”, să meargă pe această cale. Preşedinta este de părere că în actualul Parlament nu există o majoritate care să susţină lupta împotriva corupţiei şi s-a declarat sceptică cu privire la intenţiile deputaţilor de a scoate ţara din criză.
Aşa-zisa lor majoritate nu are nimic în comun cu salvarea ţării. Ţara trebuie salvată de hoţi”, a afirmat preşedinta Republicii. Din tabăra adversă, liderul socialiştilor, fostul preşedinte Igor Dodon, a acuzat-o pe Sandu că a încălcat grav Constituţia şi i-a cerut imperativ să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcţia de prim-ministru, amintind că majoritatea constituită în jurul socialiştilor are o propunere de premier. În caz contrar, socialiştii ameninţă cu proteste. Potrivit unui recent sondaj de opinie dat publicităţii la Chişinău, 42% dintre cei intervievaţi consideră că, în actuala situaţie politică, este prioritară formarea unui nou guvern, iar 39% optează pentru alegeri anticipate.