Cine plăteşte factura la energie?
Facturile la energie au crescut în România, iar noi scumpiri sunt posibile. Decidenții pregătesc măsuri pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor.
Corina Cristea, 30.09.2021, 11:30
Reprezentanții Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au fost chemați la audieri în Parlament pentru a aduce lămuriri în legătură cu creșterile la facturile de energie electrică și gaze naturale în România. Membrii Comisiei parlamentare de anchetă au vrut să afle care au fost cauzele care au dus la scumpiri după liberalizarea pieţei de electricitate, la 1 ianuarie 2021, şi a pieţei de gaze naturale, la 1 iulie 2020.
Creşterea preţurilor a fost previzibilă, dar nu la nivelul de astăzi, spune conducerea ANRE, care subliniază că regulamentele europene interzic oricărei autorităţi a statului să intervină în formarea preţurilor. Cei de la ANRE susțin că factura la energia electrică ar putea să scadă, însă, cu până la 15% dacă certificatele verzi şi taxa de cogenerare ar fi plătite din bugetul de stat, nu de către consumatori. O astfel de decizie ar fi temporară, pe o perioadă de şase luni, pentru a vedea cum funcţionează piaţa de energie.
În prezent, toţi consumatorii de electricitate din România plătesc în facturi, separat de preţul energiei, certificatele verzi (pentru producţia de energie regenerabilă) şi o contribuţie de cogenerare de înaltă eficienţă. Membrii comisiei au solicitat reprezentanţilor ANRE să prezinte în perioada următoare mai multe date referitoare, între altele, la reglementările pe care Autoritatea le pregăteşte pentru diminuarea efectelor creşterii preţurilor pe zona de energie.
Și ministrul Energiei a fost chemat, zilele trecute, în plenul Camerei Deputaților sa dea explicații despre creşterea preţurilor la gaze şi la energie electrică. Virgil Popescu a explicat că nu e vorba doar de România, ci de o scumpire la nivel mondial, iar Comisia Europeană va veni în următoarea perioadă cu un set de recomandări privind măsurile pe care statele membre le pot lua pentru compensarea facturilor la energie. Anterior dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Virgil Popescu a mers și el în faţa parlamentarilor din Comisia de anchetă, unde a dat asigurări că de ordonanţa de urgenţă pregătită de guvern pentru compensarea plăţilor la facturi ar urma să beneficieze peste 60% din populaţie. Ministrul a anunţat și că se lucrează la o schemă de ajutor de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în contextul crizei preţurilor la energie, care ar urma să fie aplicată începând cu 18 noiembrie.
ANRE le recomandă consumatorilor de electricitate care beneficiază în prezent de preţuri de serviciu universal să semneze până la finalul anului noul contract, deoarece este de aşteptat ca preţurile acestui serviciu să crească de la 1 ianuarie. În prezent, peste 57% din clienţi au contracte în piaţa concurenţială, situând România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ritmul crescut al trecerii de la piaţa reglementată la cea concurenţială.